Full Width Featured Image With Sidebar
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Dit kun je verdienen met het verhuren van een vakantiehuis!

Heb je er wel eens over nagedacht? Het verhuren van een vakantiehuis klinkt op veel punten aantrekkelijk, maar er zijn natuurlijk altijd een paar onzekere factoren. Hoeveel werk brengt het verhuren van een vakantiehuis met zich mee en levert het eigenlijk wel iets op?

Lees hier alles wat je wilt weten over de verdiensten bij het verhuren van een vakantiehuis en wat je kunt doen om je optrekje aantrekkelijk te maken voor de verhuur.

Wat bepaalt de huurprijs?

Het is niet zo eenvoudig dat je kunt zeggen dat je voor een vrijstaande vakantiewoning dit huurbedrag kunt vragen en voor een loft midden in een stadscentrum een ander vaststaand bedrag. De hoogte van de huurprijs is van veel factoren afhankelijk. Natuurlijk speelt de ligging een rol en het type huis dat je te huur wilt aanbieden. Waar de ene vakantieganger op zoek is naar een vakantiehuis in een landelijke omgeving en daar een bepaald bedrag voor over heeft, zal de ander hier weinig waarde aan hechten en de prijs misschien snel te hoog vinden. Uiteraard zul je ergens vanuit moeten gaan. Daarom zijn er wel degelijk een aantal factoren die meewegen in de vaststelling van je huurprijs, zoals:

  • De ligging van de woning. 

Dicht bij het strand, in een rustig natuurgebied of bijvoorbeeld in het centrum van een bruisende stad maken de vakantiewoning gewild;

  • Het aantal kamers.

Een ruim vakantiehuis met een woonkamer, keuken, meerdere slaapkamers, een apart toilet en een ruime badkamer geven ruimte voor het vragen van een hogere huurprijs;

  • De mate van comfort.

Heb je een basisinrichting, met alleen het hoogstnoodzakelijke aan meubels of heb je geĆÆnvesteerd in duurdere matrassen en een kwaliteitskeuken? Dan reken je dat ook door in de huurprijs.

Waar houd je rekening mee bij het bepalen van de huurprijs?

Het is verstandig om, voordat je een huurprijs gaat vaststellen, te kijken of er in de buurt vergelijkbare vakantiewoningen te huur zijn. Dat heeft twee functies. Ten eerste weet je op deze manier of er veel concurrentie is. Ten tweede kun je zo vergelijken of de huurprijs die jij in gedachten hebt, marktconform is. Je wilt jezelf niet uit de markt prijzen door een veel hogere huur te vragen dan de concurrent.

Maar je wilt eveneens voorkomen dat je zo laag inzet dat je jezelf tekort doet. Een goede balans vind je bijvoorbeeld door in het hoogseizoen een andere huurprijs te vragen dan in het laagseizoen. Hiermee maak je, zelfs in tijden dat er minder vraag naar vakantiewoningen is, toch kans om de vakantiewoning gedurende het hele jaar te verhuren.

vakantiehuisje

Het rendement op het verhuren van een vakantiehuis

Wanneer je werkelijk rendement gaat krijgen op je investering, hangt onder andere af van de kosten die je hebt gemaakt. De hoogte van de hypotheek en de maandelijkse aflossingen spelen daarbij natuurlijk een rol. Net als de kosten van de verbouwing en de inrichting. Niet iedere gemeente staat ieder type verhuur toe. Informeer voordat je een beslissing neemt goed naar de voorwaarden en bepalingen. Daarnaast zijn er ook fiscale regels. Zet daarom goed op een rijtje wat je kosten zijn, zodat dat het minimale uitgangspunt is voor de prijsbepaling van de verhuur. Houd er rekening mee dat er in bepaalde periodes sprake kan zijn van leegstand.

Dit moet je of zelf financieel op kunnen vangen, of je moet het doorrekenen in de huurprijs van de maanden die de woning zeker verhuurd zal worden, zoals het hoogseizoen. Als laatste is het goed om na te denken over de tijd die je kwijt bent aan het ontvangen van de huurders, het onderhoud van de woning en de schoonmaak. Besteed je dit allemaal uit, wat extra kosten met zich meebrengt? Of doe je het zelf? Dan zal jouw tijd tijd net zo goed terugbetaald moet worden in de huurprijs.

Een all-in prijs of alle kosten apart

Bij het verhuren van een eigen vakantiewoning hebben mensen graag duidelijkheid. Er is niets zo vervelend als dat je bij het afrekenen tot de conclusie komt dat er nog aanvullende kosten bij de huurprijs opgeteld worden. Bepaal dus vooraf hoe je hiermee om wilt gaan. Bied je een huurprijs inclusief gas, water en elektra? Of doe je dit op basis van het werkelijke verbruik. De kosten van de eindschoonmaak moeten tevens in overweging genomen worden.

Mag de huurder dit voor eigen rekening nemen of is het een verplicht onderdeel van de huurovereenkomst en moeten deze kosten separaat afgerekend worden? Bovendien moet je rekening houden met toeristenbelasting. Let dus goed op als je verhuurprijzen in de buurt gaat vergelijken. Als niet iedere verhuurder dezelfde uitgangspunten hanteert voor het vaststellen van de uiteindelijke huurprijs, kan dat een groot verschil maken. Communiceer bovendien dus duidelijk bij de verhuur of de huurder nog aanvullende kosten kan verwachten.

Leestip: Vakantie in eigen land?

Hoe maak je je vakantiewoning aantrekkelijk voor verhuur?

De hoogte van je huurprijs moet je uiteindelijk altijd waarmaken. De huurder heeft bij de huurprijs die gevraagd wordt bepaalde verwachtingen. Natuurlijk is deze verwachting ook gebaseerd op jouw aantrekkelijke omschrijving van de woning en de inrichting. De foto's die je daarbij plaatst, zijn de bevestiging van je verhaal. Maar toch wil de verhuurder bij binnenkomst aangenaam verrast worden. Dat maakt dat ze misschien nog een keer terugkomen. Of dat ze het aan vrienden en familie doorgeven als ideaal vakantieadres.

Zorg er dus voor dat je vakantiewoning heel schoon is en dat reparaties direct uitgevoerd worden. Op deze manier kan er geen achterstallig onderhoud ontstaan. Zaken als een vaatwasser en een wasmachine mogen eigenlijk niet ontbreken. Heb je ruimte plaats dan een sauna in huis, leg een zwembad in de tuin of zet fietsen in de schuur die de mensen kunnen gebruiken tijdens hun verblijf.

Er is genoeg om over na te denken als je een vakantiehuis wilt verhuren. Hoewel er veel bij komt kijken, heeft het ook een hoop voordelen. Je kunt namelijk zelf een aantal weken van het jaar genieten van je eigen vakantiewoning. En je bezorgt anderen daarbij ook een onvergetelijke vakantie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook