Full Width Featured Image With Sidebar
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Zo maak je de lekkerste stoofperen

Over ruim een maand hangen alweer de eerste Gieser Wildemans aan de bomen. Oftewel: de peren die we in Nederland veelal gebruiken voor het maken van stoofperen. Hier lees je hoe je de lekkerste stoofperen maakt! 

Stoofperen schillen en snijden

Voor het koken van stoofperen gebruik je geen ‘gewone’ peren, maar speciale peren om te stoven – zoals de Gieser Wildeman dus. Voordat je de peren kookt, moeten ze geschild worden. Sommige stoofperensoorten zijn klein van stuk en kun je na het schillen in z’n geheel koken. De grotere peren kun je beter in vieren snijden en van het klokhuis ontdoen, zodat ze gelijkmatig gegaard worden. 

Stoofperen koken en stoven

Stoofperen moet je eerst koken voordat je ze kunt eten; rauw is deze perensoort niet eetbaar. Eigenlijk kook je stoofperen niet, maar – de naam zegt het al – stoof je ze. 

Kooktijd

Nadat je de peren hebt geschild en mogelijk hebt gesneden, spoel je ze eerst goed af. Leg de peren daarna in een pan in ruim water. Zet de pan op het vuur en laat de stoofpeertjes vervolgens op laag vuur koken. Stoofperen koken doe je net zo lang totdat ze zacht en rood van kleur zijn. Vaak zijn de peren na een uur al gaar, maar na ongeveer 2 tot 4 uur koken zijn ze vaak zoeter en zachter van smaak.

Basisingrediënten

Bij het lekker maken van stoofpeertjes, komt meer kijken dan de pan een tijd op het vuur laten staan. Om stoofperen overheerlijk te maken, moet je bij het stoven van de peren wat ingrediënten aan het kookwater toevoegen. Breng voordat je de stoofperen in de pan doet eerst de ingrediënten die je wilt toevoegen aan de kook in een ruime hoeveelheid water.

Dit zijn de basisingrediënten voor lekkere stoofperen:

  • Kaneelstokje
  • Suiker
  • Kruidnagel
  • Steranijs
  • Laurierblaadjes
  • Citroen of sinaasappel
  • Rode wijn of port
  • Maïzena (om het sap te binden)

Per recept verschilt het wat je wel en niet gebruikt (en hoeveel). Speel met de ingrediënten en ontdek zelf wat je wel en niet lekker vindt! Eet smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook