Full Width Featured Image With Sidebar
 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Zelf verse thee maken doe je met deze handige tips

Sinds de pandemie is er weer meer ruimte gekomen voor het oppakken van nieuwe en oude hobby’s. Zo ging Nederland massaal aan de slag in de tuin, trokken ze de wandelschoenen aan voor een wandeling en experimenteerden ze met eten en drinken.

Herken jij jezelf daar ook een beetje in? Dan hebben we een leuk idee voor je: het zelf maken van verse thee. Alles wat je daarover moet weten, hebben we voor je verzameld in dit artikel. 

Wat heb je nodig om zelf thee te maken?

De echte theeleut weet het: thee maken kan veel lekkerder dan alleen heet water schenken over een zakje voorverpakte thee. Er is namelijk van alles mogelijk voor het zelf maken van verse thee waarbij je unieke smaken met elkaar combineert tot een favoriete smaak thee. Je hebt in veel gevallen slechts een paar smakelijke ingrediënten nodig om lekkere thee te maken. Natuurlijk moet je ook een goede waterkoker kopen, want warm (gekookt) water is wel nodig om een dampende kop thee te zetten. Wat heb je verder nodig om thee te maken?

 • Ingrediënten zoals kruiden en aroma’s naar keuze
 • Een goede waterkoker met gekookt water
 • Theezakjes of een thee-ei waar je de losse thee in kunt stoppen 
 • Een blik om je home made thee in te bewaren
 • Een notitieboekje om de lekkerste combinaties in op te schrijven
 • Een theelepeltje om de smaak goed te verspreiden in het glas
 • Theeglazen en een theepot
 • Een donkere en droge plek waar je de thee in blik langere tijd kunt bewaren.

Samenstellen van thee naar jouw smaak

Wanneer je over bovenstaande benodigdheden beschikt, is het tijd om te beginnen met het maken van je eigen thee. Als eerst is het goed om eens na te denken wat voor een thee je lekker vindt. Ben je bijvoorbeeld gek op zwarte thee of vind je het lekkerder om groene thee te drinken? Of zit je altijd zo te smullen als er gemberthee of muntthee op de menukaart staat? De basis van thee is altijd water; daar worden diverse melanges aan kruiden of (gedroogde) vruchten aan toegevoegd om er thee van te maken. Het leuke hiervan is dat je een groot deel van die kruiden en vruchten zelf kunt telen, denk bijvoorbeeld aan:

 • Lavendelthee: wanneer je gek bent op de geur (en smaak) van lavendel is het goed om te weten dat je hier heel eenvoudig thee van kunt maken. Het enige wat je hoeft te doen, is lavendel te telen, af te knippen en te laten drogen. Is de plant eenmaal gedroogd dan hoef je er alleen nog warm water aan toe te voegen en het geheel 8 tot 10 minuten in te laten trekken. Lavendelthee is niet alleen lekker, maar ook goed tegen stress.
 • Muntthee: een andere bekende theesoort is muntthee. Hierbij wordt warm water gecombineerd met delen van de muntplant. Munt is een vaste plant die met het juiste onderhoud ontzettend snel en goed groeit. Zodra de plant beschikt over een paar mooie groene takken en bladeren kun je de takjes afknippen en in heet water dopen.
 • Brandnetelthee: het klinkt wellicht een beetje gek, maar brandnetelthee is hartstikke lekker en gemakkelijk zelf te maken. Je kunt zowel thee maken van vers geplukte bladeren als van bladeren die je in de zon laat drogen. Let er wel op dat je handschoenen draagt wanneer je brandnetels plukt. Wat extra mooi meegenomen is, is dat brandnetelthee heel gezond is. Het werkt bijvoorbeeld ontgiftend voor je lijf.
 • Een melange van meerdere kruiden: wat zo heerlijk is aan je eigen thee maken, is dat je zelf beslist wat er allemaal in zit. Zo kan een thee ook gerust uit meerdere kruiden en smaken bestaan. Vind je een fruitige mix wel lekker? Laat dan de schillen van bijvoorbeeld citroen en sinaasappel drogen en combineer die smaken met kruiden naar keuze. Het toevoegen van aromatische rozenblaadjes is bijvoorbeeld ook heel lekker!

Goede waterkoker kopen: waar moet je op letten?

Met het uitkiezen en mengen van lekkere specerijen en smaken ben je er nog niet. Je moet het geheel ook nog opwarmen met gekookt water (dat het liefst niet meer kookt op het moment van inschenken om zo de smaak het lekkerst te maken). Een goede waterkoker kopen is hierbij een must. Sommige mensen vinden het fijn om water voor de thee klaar te maken op de ouderwetse manier: met een fluitketel op het vuur. Dat kan natuurlijk, maar wat veel sneller en eenvoudiger is om te doen is een goede waterkoker kopen. 

Let bij je zoektocht naar een waterkoker op de grootte van het apparaat. Wil je een waterkoker waar veel in past of is een kleintje ook goed? Daarnaast heb je de keuze uit verschillende soorten materiaal. Denk aan glas, metaal of kunststof. Wanneer je de waterkoker vooral gebruikt voor het klaarmaken van verse thee is het prettig om een waterkoker te hebben waarbij je zelf de temperatuur van het water in kunt stellen. Met deze tips is een goede waterkoker kopen voor je thee net iets gemakkelijker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook