Full Width Featured Image With Sidebar
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Welke woonverzekeringen moet je afsluiten?

Heb je een huis gekocht? Dan heb je hier een groot bedrag voor neergeteld. Daarom heb jij er baat bij om er zuinig mee om te gaan . Helaas heb je dit niet altijd zelf in de hand. Door onverwachte gebeurtenissen als brand, storm, inbraak en water kan er schade aan jouw woning ontstaan. Om te voorkomen dat je het herstellen van deze schade uit eigen zak moet betalen, bieden woonverzekeringen uitkomst. Helaas weet niet iedereen welke woonverzekeringen nodig zijn. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij jou namelijk welke woonverzekeringen je moet afsluiten voor een koopwoning.

Inboedelverzekering

De term ‘woonverzekeringen’ is een verzamelnaam voor verzekeringen die je nodig hebt voor jouw woning. Een eerste verzekering die we tot de woonverzekeringen rekenen is de inboedelverzekering. Ondanks dat het hier niet om een verplichte verzekering gaat, sluiten veel mensen hem wel af. Dit komt doordat een inboedelverzekering schade aan de losse spullen in huis dekt. Het gaat hierbij om schade door brand, rook, roet, storm, regen, sneeuw en hagel, blikseminslag en inductie, inbraak en diefstal, overstroming en vandalisme. Veroorzaak je zelf schade aan spullen? Verwacht dan niet dat dit onder de standaarddekking van een inboedelverzekering valt. Je kunt dit overigens wel meeverzekeren. Dit geldt eveneens voor schade aan geleende spullen.

Woonhuisverzekering

De woonhuisverzekering is een tweede woonverzekering. Wie een huis koopt is verplicht om een deze verzekering af te sluiten. De meeste mensen kennen een woonhuisverzekering beter als een opstalverzekering. Deze verzekering vergoedt schade door brand en elektriciteit (zoals kortsluiting), storm, blikseminslag, neerslag en vorst, inbraak en diefstal, breuk of lek in (dubbel)glas en schade tijdens verbouw of aanbouw. Omdat een opstalverzekering veel overeenkomsten heeft met een inboedelverzekering, denken veel mensen dat zij maar één van deze verzekeringen nodig hebben. Dit is een misvatting, want een woonhuisverzekering heeft alleen betrekking op de woning zelf en alles wat hieraan vastzit.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering behoort officieel niet tot de woonverzekeringen, maar toch willen we deze verzekering hier niet onbelicht laten. Waarom niet? Omdat je er wel degelijk baat bij kunt hebben als je op jezelf woont. Deze verzekering dekt namelijk schade die door toedoen van jou, een gezinslid of een huisdier bij een ander wordt aangericht. Een verzekeraar keert bovendien geld uit als jouw woning schade bij een ander aanricht. Dit klinkt misschien wat vreemd, maar het is vrij logisch. Door een harde windvlaag kan er bijvoorbeeld een dakpan van jouw dak waaien. Deze kan vervolgens schade aanrichten bij één van de buren.

Woonlastenverzekering

Naast een woonhuis, inboedel en aansprakelijkheidsverzekering is een woonlastenverzekering ook het overwegen waard. Je kunt namelijk te maken krijgen met inkomensverlies door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Als jij je hier niet voor verzekert, kan dit ertoe leiden dat je jouw hypotheek niet meer kunt betalen. Met een woonlastenverzekering – ook wel hypotheekbescherming genoemd – verzeker je dit risico. Je krijgt dan namelijk een maandelijkse uitkering bij inkomensverlies door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Hierdoor kun je jouw hypotheek blijven betalen en in jouw huis blijven wonen, terwijl je herstelt of op zoek gaat naar een nieuwe baan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook