oktober 28

Welke wijn past bij mij? Het ultieme stappenplan!

  • Home
  • /
  • Food
  • /
  • Welke wijn past bij mij? Het ultieme stappenplan!

Een alcoholische versnapering is altijd lekker op zijn tijd. Zo gaat de een voor bier, de ander voor wijn en de ander alleen voor sterke drank; ieder heeft zo zijn voorkeur. Als jij team wijn bent, zijn er alsnog een aantal keuzes die je moet maken en dus opties die open staan. Zo kan je het meeste van zoete of droge witte wijn houden, rosé of natuurlijk rood. En daar tussenin zijn ook nog honderdduizend opties om te kiezen, elke wijn is immers anders.


Wijn dat past bij je eten

Bij verschillende soorten eten en keukens horen verschillende wijnen. Zo zijn er een aantal combinaties die standaard zijn om te maken maar ook een aantal combinaties die je beter niet aan je gasten kan serveren. Welke wijn dan vervolgens bij jou past hangt af van jouw smaak en ook wat jij qua eten lekkerder vindt. Lees vooral even verder.

Wijn bij een kaasplankje

Als je een heerlijk kaasplankje hebt gemaakt kan je je afvragen welke wijn hier het beste bij past. Zo past een rode wijn beter bij een harde kaas dan een witte wijn. Bij een gerijpte Manchego bijvoorbeeld past een volle, ronde wijn zoals een Shiraz of een Cabernet Sauvignon. Een medium zachte kaas, bijvoorbeeld Camembert of brie doet het weer beter bij een lichte rode wijn zoals een Pinot noir.

Witte wijn past over het algemeen wat beter bij een kaasplankje. Dat komt door het laag tannine gehalte in witte wijn. Een standaard combinatie is een kaasfondue met Riesling. Ben je meer team geitenkaas? Serveer er dan een Sauvignon Blanc bij om je gasten tevreden te stellen. Dat is een goede combinatie.

Wijn bij het avondeten

Bij het avondeten genieten van een heerlijk wijntje, dat doen ontzettend veel mensen. Maar wat past waar bij? Bij rundvlees kan je het beste rode wijn serveren. De tannine in de rode wijn combineert namelijk goed met het vet van het rundvlees. Er is een simpele regel; hoe vetter het vlees hoe voller de wijn.

Ga je voor vis, dan kan je het beste gaan voor een witte wijn. Dit komt doordat tannine in de rode wijn een metaalachtige-nasmaak overlaat als het gecombineerd is met visolie in vis. Ga je voor haring of makreel, ga dan voor een rosé of een lichte rode wijn. Kies je voor een zeebaars of een talipia, ga dan voor een Verdejo of een Chablis wijn. En kies je voor zalm dan kan je het beste een Chardonnay serveren of een volle Viognier.

Heb je gekozen om gevogelte te serveren? Dan kan je het beste voor witte wijn gaan. Hoe lichter het vlees, hoe lichter de wijn. Dat is de makkelijke regel waar je je aan kan houden. Bereidingswijze speelt ook nog wel een rol, als je het op de bbq legt dan kan je het beste wel een vollere (rode) wijn serveren. Heb je het in de oven, dan kan je het beste een Chardonnay kiezen.

Enfin

Zo is er voor ieder wat wils. Dit zijn allemaal tips, je moet uiteraard zelf doen wat je lekker vindt. Wil jij wel een witte wijn bij rundvlees? Dan doe je dat gewoon lekker! Jouw voorkeur in vlees bijvoorbeeld heeft ook invloed op welke wijnen jij meestal lekker vindt, een wat zwaarder stuk vlees gaat samen met een wat zwaardere (dus donkere) wijn. Doe ermee wat je wil!

Andere bekeken ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}