Full Width Featured Image With Sidebar
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Welke verschillende soorten tuinaarde zijn er?

Ben je bezig met het aanpassen van je tuin? Dan is het in de basis van groot belang dat je voor een juiste fundering zorgt. Mocht je bijvoorbeeld een gazon of beplanting aan willen leggen, dan heb je hier de juiste soort tuinaarde voor nodig. Maar wat is nou de juiste soort tuinaarde? En tussen welke soorten tuinaarde kun je überhaupt kiezen?

Wat is het belang van tuinaarde?

Tuinaarde is in een tuin natuurlijk onmisbaar. Dat is eigenlijk dé manier waarop het belang van tuinaarde omschreven kan worden. Als je in je tuin géén tuinaarde hebt, kun je in principe niks met je tuin. Voor de fundering, voor de begroeiing en voor het regenwater is het stuk voor stuk van belang dat je tuinaarde in je tuin hebt.

Als je een tuin aan wilt leggen, kun je ook niet zonder tuinaarde. Om je tuin (opnieuw) aan te kunnen leggen, zou je je wel even goed moeten verdiepen in de verschillende soorten tuinaarde.

De soorten tuinaarde op een rijtje

–   Normale tuinaarde: met normale tuinaarde ben je in staat om de bestaande grond op te hogen. Dit doe je door de tuinaarde óp de bestaande grond te leggen.

–   Potgrond: door de jaren heen zijn er veel verschillende soorten potgrond ontwikkeld. Dit heeft puur te maken met de verschillende wensen van de verschillende planten. Mocht je ‘normale’ planten in je tuin willen zetten, dan is universele potgrond prima. Dit geldt echter niet voor de zogeheten zuurminnende planten. Voor die planten moet je speciale potgrond in huis halen om de kans te geven optimaal te groeien.

–   Aanplantgrond: aanplantgrond is ideaal voor verschillende soorten planten. In deze aarde zitten zowel schimmels als meststoffen verwerkt, waardoor de plant snel en perfect groeit.

–   Tuinturf: speciaal voor zuurminnende planten is tuinturf ontwikkeld. Deze potgrond heeft een lage pH en is daardoor geschikt voor planten die zelf ook een lagere pH hebben. Als de planten in je tuin een hogere pH hebben, kun je niet voor tuinturf kiezen.

Hoe kies je de juiste tuinaarde uit?

Zoals je kunt lezen, heb je uit nogal veel soorten tuinaarde de keuze. Alle tuinaarde lijkt op het eerste gezicht hetzelfde, maar dat is dus absoluut niet het geval. Voordat je tuinaarde aan gaat schaffen, moet je daarom een goede vergelijking voor jezelf maken.

Zo’n vergelijking maak je door enkele vragen aan jezelf te stellen. Waar heb je de tuinaarde precies nodig? Wat is het doel van de tuinaarde? En welke planten wil je in de tuinaarde plaatsen? Als je op deze drie vragen voor jezelf een antwoord formuleert, kies je snel de juiste soort tuinaarde uit. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

Stop met werken met je handen, tijd voor wat speeltjes!

Bekijken