Full Width Featured Image With Sidebar
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Welke lampen passen bij jouw woonkamer?

De ene woonkamer is de andere niet, en dus kun je niet zomaar in het algemeen zeggen welke lampen er nodig zijn om jouw woonkamer goed en sfeervol te verlichten. Toch zijn er wel wat algemene dingen waar je op kunt letten, zodat jouw woonkamer op de juiste manier, die bij de ruimte past, verlicht kan worden.

Met een simpele druk op de knop

De meeste mensen vinden het fijn om met een simpele druk op een lichtknopje dat zich dicht bij de deur bevindt de hele woonkamer te verlichten. Dat hoeft niet meteen zodanig te zijn dat ieder hoekje perfect verlicht is en helemaal goed uitkomt, maar wel genoeg om je weg te kunnen vinden in de kamer zonder je ergens aan te stoten. Een bepaalde basisverlichting dus, die je makkelijk kunt bedienen en waar je in principe genoeg aan hebt om de kamer begaanbaar te maken.

In veel gevallen wordt hierbij gekozen voor een plafondlamp. Dat heeft verschillende redenen. Ten eerste is er in de meeste huizen één lichtpunt dat standaard is aangesloten op het lichtknopje dat dicht bij de deur geplaatst is. In heel veel huizen gaat het daarbij om een lichtpunt op het plafond. Tenzij je dit verplaatst, is de keuze welke lamp je via de ‘centrale lichtknop’ bedient dus eigenlijk al voor je gemaakt. En laten we eerlijk zijn, in veel gevallen is het plafond ook de perfecte plek om een dergelijke lamp te plaatsen. Een lamp die vanaf boven schijnt verspreidt zijn licht namelijk vaak goed door een ruimte, zodat de hele kamer zoals gewenst direct verlicht kan worden. Misschien niet even sterk tot in ieder hoekje, maar wel voldoende.

Welke extra lampen passen bij jouw woonkamer?

De basis van de verlichting bevindt zich in veel huizen dus aan het plafond. Maar daarmee heb je nog niet meteen heel de kamer verlicht, althans niet op een prettige, sfeervolle manier. Daarvoor heb je vaak wat extra lampen nodig, tenzij je bijvoorbeeld kiest voor ingebouwde spots in het plafond.

Welke extra lampen je het best plaatst, dat hangt van verschillende factoren af. Allereerst je persoonlijke smaak, je moet het wel mooi en handig vinden. Daarnaast speelt de indeling van de kamer natuurlijk een grote rol. Heb je een lekkere luie stoel waarin je graag een boek leest? Dan is een staande lamp die precies het hoekje waar deze stoel staat verlicht vaak een mooie keuze, mits het mooi bij je interieur past. Stelregel is dat je vooral die punten verlicht waar je extra licht nodig hebt, en de hoekjes of spullen die je graag een beetje aandacht wilt geven. Door functionele verlichting te combineren met sfeerverlichting bereik je meestal de beste mix, voor een prettige, sfeervolle kamer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook