Full Width Featured Image With Sidebar
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Welke koffiebonen zijn het lekkerst?

Een goed kopje koffie, wie wil dat nou niet? Toch is het niet mogelijk om zo te zeggen welke koffiebonen het beste of lekkerst zijn, het is namelijk een kwestie van smaak. Wel zijn er een aantal factoren waar je op kunt letten, zodat jij voor de koffiebonen kunt kiezen die het beste bij jouw smaakvoorkeuren passen. Ben je benieuwd? Lees dan gauw verder! 

Hoe komt de smaak van de koffieboon tot stand?

Koffiebonen hebben allemaal een andere smaak, hoe kan dat toch? De smaak komt voor verschillende factoren tot stand: door de soort koffieboon, waar het verbouwd wordt (omgeving), de hoogte van de plantage, de verwerking, branding en blending. Vooral de omgeving is een belangrijke factor in de smaak, de smaak wordt namelijk beïnvloed door het soort grond, de hoogte en het klimaat. Wat jij de beste koffiebonen vindt, ligt dus aan jouw eigen smaakvoorkeuren. 

Welke koffievormen zijn er?

Er zijn drie soorten koffievormen: 

  • Single estate: Dit betekent dat de koffiebonen van één plantage komen
  • Single origin: Dit betekent dat de koffiebonen uit één regio komen
  • Blend: Dit is een combinatie van de bovenste twee. De koffiebonen komen uit verschillende regio’s en van verschillende plantages. 

Een Single estate en een single origin is dus erg kenmerkend voor het gebied waar de koffie vandaan komt en is voor echte fijnproevers. Een blend kan wel beter zijn, omdat alle bonen zo met elkaar zijn gemengd dat alle smaken op elkaar zijn afgestemd en de smaken elkaar versterken. 

Koffiebonen bestellen

Tegenwoordig zijn er een aantal winkels en webwinkels die de beste koffiebonen verkopen. Je kunt hier eenvoudig jouw favoriete koffiebonen bestellen. Je kunt er ook voor kiezen om een aantal probeer verpakkingen aan te schaffen, zodat je verschillende koffiebonen kunt uitproberen. Op die manier kom je erachter welke koffiebonen het beste bij jou passen qua smaak. Misschien vind je wel meerdere soorten lekker, dan kun je deze lekker afwisselen. 

Zorg ervoor dat, als je koffiebonen koopt, je controleert wanneer de bonen gebrand zijn. Staat er geen branddatum op, dan zijn ze te oud. Reken aan de hand van de datum 4 tot 6 weken, dan heb je goede koffiebonen. 

Extra lekkere koffiebonen

Wil je je koffiebonen een extraatje geven? Koop dan een koffiemolen. Dit is erg handig in gebruik en op die manier heb je altijd versgemalen koffie. Zeker als je veel koffie drinkt, is dit eigenlijk een vereiste. De geur is heerlijk en de koffie is 10x lekkerder! Daarnaast is een koffiemolen niet duur in de aanschaf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

Stop met werken met je handen, tijd voor wat speeltjes!

Bekijken