Full Width Featured Image With Sidebar
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat zijn de voordelen van een sappenkuur?

Eeuwen geleden waren sappenkuren heel gewoon omdat mensen meer vertrouwden op huismiddeltjes dan op medicijnen. Als we ernaar verwijzen, kunnen we sapkuren vinden voor bijna alle gezondheidsproblemen. Benieuwd hoe ze werken? Laten we eens kijken.

De behandeling van ziekten door een exclusief dieet van fruit en groenten staat bekend als therapie met rauw sap. Het wordt ook sapvasten of sapkuur genoemd. Tijdens de therapie neemt het uitscheidings- en reinigende vermogen van organen (longen, nieren, lever en huid) toe. Als gevolg hiervan worden al het opgehoopte metabolische afval en gifstoffen uit het lichaam verwijderd. Raw juice-therapie wordt door velen beschouwd als de meest effectieve manier om het lichaam te verjongen en te ontgiften en de gezondheid te herstellen.

Wat kun je verwachten als je aan een sapdieet begint?

Er is beperkt wetenschappelijk bewijs om sapdiëten te ondersteunen als een verstandige benadering van een betere gezondheid. Bovendien, als je dit soort diëten langer dan een paar dagen volgt, is het onwaarschijnlijk dat je aan al je voedingsbehoeften zult voldoen. Het advies is dus om een sapkuur voor een korte periode te volgen. Afhankelijk van of je naast de sappenkuur ook vast voedsel eet. 

Dat gezegd hebbende, groenten en fruit zijn een belangrijk onderdeel van een uitgebalanceerd dieet en we zouden allemaal moeten streven naar minimaal vijf porties per dag. Een gevarieerd aanbod van groenten en fruit levert vitamines, mineralen, antioxidanten en vezels. Sappen (ongezoet, 100% sap) tellen echter slechts als een van je vijf per dag, ongeacht hoeveel je drinkt, dit komt omdat sappen niet de vezels bevatten die in de hele groenten en fruit worden aangetroffen.

Hoe zorg je ervoor dat je het meeste uit je sapdieet haalt?

Als je een kortdurend sapdieet overweegt, maak de sappen dan zelf met verse, biologische producten met de nadruk op groenten. En op smaak gebracht met een kleine hoeveelheid fruit. Sap alleen zoveel als je nodig hebt. Om de inname van voedingsstoffen te optimaliseren kan je wat van de geëxtraheerde pulp toevoegen om de opname van vezels en waardevolle fytonutriënten te garanderen.

Voorbeeld menuplan voor een sap dieet

Voordat je begint aan een sapkuur moet je je goed inlezen. Een sappenkuur is niet geschikt voor iedereen.  Sapvasten kan mogelijk tot snel en significant gewichtsverlies leiden. Maar het kan hierdoor ook nadelige effecten hebben. Happy Juicy raadt sapvasten af aan mensen met ondergewicht, mensen met eetstoornissen, zwangere vrouwen, als je borstvoeding geeft of als je jonger bent dan 18 jaar. Bij twijfel kun je het beste je huisarts of een specialist raadplegen. 

Voorbeeld van een sapkuur voor een dag

Om je sappenkuur nog succesvoller te maken, moet je vasthouden aan een schema houden. Hoewel dit niet altijd zal lukken door bijvoorbeeld werk of andere afspraken is het wel goed om een planning te hebben. Zo zou je een dagplan kunnen opstellen:

8:00 – Citroen detox water17:00 – Rauwe pittige limonade
9:00 – Zoet groen ochtendsap18:00 – Mean green juice
12:00 – Bieten- en wortelsap20:00 – Rauwe vanille cashew melk
15:00 – Ananas en muntsap21:30 – Kamille thee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

Stop met werken met je handen, tijd voor wat speeltjes!

Bekijken