Full Width Featured Image With Sidebar
 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Wat is de beste zonnebrandcrème?

Dat je goed moet smeren om de kans op huidveroudering en huidkanker te verkleinen weten we inmiddels allemaal. Waar vaak vragen over komen is over welke zonnebrandcrème je dan het beste kunt gebruiken. Er zijn zo ontzettend veel producten op de markt als het gaat om zonbescherming. Er zijn onder andere crèmes, olies en sprays. Alsof dat nog niet genoeg keuze is zijn er ook nog tal van merken en minsten zoveel prijsklassen. Hoe maak je nou de beste keuze? Wij helpen je graag bij het beantwoorden van deze vraag. 

Zonnebrandcreme

Zonlicht geeft verschillende soorten UV-straling. De stralingen waarmee we op aarde te maken krijgen zijn UVA en UVB. UVA kan in een hoge dosis gevaarlijk zijn voor de huid. Het draagt bij aan huidveroudering. UVB is deels goed voor je huid omdat het zorgt voor de aanmaak van vitamine D maar daarnaast ook kan zorgen voor een verbrande huid. Een zonnebrandcreme kan je beschermen tegen deze invloeden. Grofweg zijn er twee verschillende soorten: De zonnebrandcremes die het zonlicht terugkaatsen en de zonnebrandcremes die het zonlicht juist absorberen. Beiden hebben zo hun voor en tegens maar ze zorgen er beide in ieder geval voor dat je huid niet verbrandt.

Smeertips

De werking van de zonnebrandcreme is sterk afhankelijk van hoe het wordt gebruikt. Het voorkomen van een verbrande huid is enorm belangrijk dus zorg ervoor dat je goed smeert. Hieronder vind je tips hoe je zonnebrandcreme het beste kunt gebruiken:

 • Gebruik de juiste factor, bij voorkeur (vanaf) factor 30
 • Gebruik voldoende zonnebrandcreme. De meeste mensen smeren te weinig. Voor alleen je gezicht en je hals bijvoorbeeld is het advies om zeker een hoeveelheid van ongeveer een theelepel te gebruiken.
 • Sla geen plekken over. Voeten, lippen en handen worden vaak vergeten. Ook kale plekken op het hoofd moeten goed ingesmeerd worden.
 • Begin op tijd met smeren. Een zonnebrandcreme heeft ongeveer een half uur nodig om goed te gaan werken. Smeer dus minimaal een half uur voordat je in aanraking gaat komen met zonlicht alle onbeschermde plekken goed in
 • Smeer bij voorkeur iedere twee uur opnieuw. Zonnebrandcreme verliest na verloop van tijd aan werking. Het insmeren dient dus regelmatig herhaald te worden. Ook wanneer de verpakking iets anders zegt.
 • Koop ieder jaar nieuwe zonnebrandcreme. Een zonnebrandcreme is niet onbeperkt houdbaar. Naarmate de verpakking lager open is, neemt de werking af. 12 maanden na opening moet het product vervangen worden.
 • Smeer opnieuw na het zwemmen. Ja, ook als je waterproof zonnebrandcreme gebruikt. Het blijft weliswaar beter op je huid zitten na het zwemmen maar ook deze creme neemt in werking af. Bovendien is de kans groot dat je een deel afveegt wanneer je jezelf met een handdoek droogt. 

Wat is de beste zonnebrandcreme?

Er is geen slechte zonnebrandcreme op de markt. Er is echter ook geen creme die de beste is. De beste zonnebrandcreme is namelijk heel persoonlijk. Wat vind je prettig? Een creme of juist liever een spray? Ga je voor prijs of kies je voor gemak? Ook een duurdere zonnebrandcreme is namelijk niet beter dan een goedkopere. Een duurdere kan echter wel andere voordelen bieden zoals gebruiksgemak. 

Wanneer je je aan bovenstaande tips houdt maakt het dus niet uit voor welke zonbescherming je kiest.

Heb je vragen over zonbescherming? Twijfel je of de zon al schade heeft toegebracht aan je huid? Neem dan contact op met een specialist zoals bijvoorbeeld Optimum Clinics.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook