Full Width Featured Image With Sidebar
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Waarom plafondlampen handig zijn voor sfeerverlichting

Als je veel aandacht aan je inrichting besteedt, sta je zeker ook stil bij het maken van een degelijk lichtplan. Alles staat of valt immers met het optimaal benutten van daglicht, maar ook met het voorzien van genoeg functionele verlichting zodat je alles op elk moment van de dag (of nacht) kunt doen in en rondom je huis. Als het echter gaat om genieten van je woning dan is sfeerverlichting essentieel. Dat is licht dat niet direct nodig is voor een bepaalde activiteit, maar dat bijdraagt aan een ontspannen(de) sfeer en dat de mooiste punten uit je interieur extra laat opvallen. Plafondlampen kunnen hier een grote rol in spelen.

De drie niveaus uit een lichtplan

Het lichtplan wordt ontworpen op basis van de inrichting en de toetreding van natuurlijk licht door ramen en deuren. De eerste laag bestaat uit het omgevingslicht, dat weer uitgesplitst kan worden in daglicht en omgevingsverlichting die je toevoegt met behulp van lampen. De tweede laag is de taakverlichting. Die verlichting zorgt ervoor dat je alles wat je wil kunnen doen ook met voldoende licht kunt doen. De derde laag noem je accentverlichting en kun je gebruiken om meubels of schilderijen extra mee te belichten. Zeker als je voor alle drie de lagen voor lampen kiest in dezelfde kleur, bijvoorbeeld brons, dan draagt dat bij aan de rust en de luxueuze uitstraling van je woning, zonder dat het overdreven oogt.

Plafondlampen en hun mogelijkheden

Plafondlampen behoren tot de basisverlichting in je woning en leggen daarmee de basis voor de sfeerverlichting die je ermee kunt combineren. Doordat ze hoog gemonteerd worden, verlichten ze grote delen van de ruimte op een gelijkmatige manier. Daarnaast is de vormgeving modern en landelijk tegelijk, waardoor ze in feite in elk interieur tot hun recht komen. De plafondlampen kunnen dan ook op een subtiele manier sfeerlicht geven. Ze hangen nooit in de weg, kunnen gericht worden en kunnen bepaalde objecten accentueren (bijvoorbeeld schilderijverlichting). Ook de verschillende soorten plafondlampen weergeven en vooral nadruk leggen op de bronzen versie (deze is zwart omdat ze aangebracht is op messing). Meer info en een link naar: https://www.feluce.be/nl/binnenverlichting/landelijke-plafondlampen/  

Vormgeving en kleur

Qua design kun je met plafondlampen veel kanten op. Er zijn losse spots met zowel hoekige als ronde vormen verkrijgbaar, maar ook reeksen spots die smaakvol in een glazen omhulsel geplaatst zijn. Sommige spots hebben een heel basic uitstraling, andere ogen luxueus. De meest gewilde kleur is brons, al heeft dit eerder een antracietachtige kleur doordat het op messing is aangebracht. Chroom en geborsteld nikkel zijn ook verkrijgbaar maar minder gangbaar. Voor elke ruimte en elke toepassing bestaat een fraaie plafondlamp.

Ook geschikt voor buitenruimtes

Je denkt er misschien niet direct aan maar plafondlampen zijn ook bij uitstek geschikt voor gebruik op je overdekte buitenterras. Daar dragen ze bij aan een warme, relaxte sfeer en zorgen tegelijkertijd voor voldoende zicht waar het nodig is. Verstelbare en richtbare spots kunnen gebruikt worden om bijzondere planten of een fraai detail uit de omliggende tuin uit te lichten. Uiteraard verhoogt dat de aantrekkingskracht van het terras, zowel voor privédoeleinden als bijvoorbeeld voor horecapanden.

Het samenspel met andere soorten verlichting

Om het maximale uit je lichtplan te halen, combineer je de juiste plafondverlichting met andere soorten verlichting, zoals wandlampen, staande lampen, tafellampen en inbouwspots. Wandlampen dienen vooral om het licht in je huis verder in balans te brengen. Door hun vormgeving zijn ze erg geschikt om bijvoorbeeld naast je bed boven het nachtkastje te monteren. Staande lampen kunnen echte designobjecten in je kamer vormen, maar ze kunnen ook een functie als leeslamp vervullen. Tafellampen zijn veelzijdig: ze kunnen dienen als leeslamp, maar ook als decoratieve elementen op bijvoorbeeld de vensterbank of een dressoir. Dan nemen mensen er vaak twee om een symmetrische opstelling te kunnen maken.

Met dit artikel is het belang van een weldoordacht lichtplan en het investeren in kwalitatieve, fraaie plafondverlichting toegelicht en onderstreept. Veel plezier en succes met het uitzoeken!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook