Full Width Featured Image With Sidebar
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Waarom moet je een MRI scan van je hoofd laten maken?

Als je vaak last hebt van hoofdpijn en duizeligheid zul je op een gegeven moment mogelijk bang worden dat je iets ernstigs onder de leden hebt. Deze angst kun je het beste zo snel mogelijk elimineren door een MRI scan te laten maken van je hoofd. Hiermee worden ziekten en aandoening in je hoofd, hersenen en bloedvaten zichtbaar. Dit is belangrijk omdat je hersenen uiteraard erg belangrijk zijn, ze sturen immers al je vitale functies aan. Ook je zintuiglijke waarnemingen en bewegingsapparaat worden verwerkt in je hoofd. Dit moet goed gedaan worden, deze functie kun je checken met behulp van een MRI scan. 

Preventief onderzoek

Als je een ongezonde leefstijl hebt of een erfelijke aanleg voor een hersenaandoening of een te hoge bloeddruk hebt, is het verstandig om een MRI scan hersenen uit te laten voeren. Dit is namelijk bij uitstek geschikt voor het onderzoeken van de hersenen en bloedvaten in je hoofd. Met zo’n scan vind je dan eventueel ook aandoeningen zonder dat je überhaupt last hebt van klachten en symptomen. Een MRI scan kun je dus uit laten voeren als preventief onderzoek. 

Chronische klachten en symptomen

Eigenlijk alle mensen hebben last van hoofdpijn en/of migraine. 5 procent van de Nederlandse bevolking ervaart deze gezondheidsklachten zelfs dagelijks. In de meeste gevallen worden ze veroorzaakt door stress of inspanning. Als je chronisch last hebt van deze klachten in je hoofd dan is het zeker een goed idee om MRI scan hoofd uit te laten voeren. Je kunt met zo’n scan namelijk controleren of de klachten veroorzaakt worden door een aandoening of ziekte. Als dit niet het geval is, weet je dus door de MRI scan van je hoofd en hersenen dat je geen levensbedreigende symptomen hebt. 

Inmiddels weet je waarom het een goed idee kan zijn om een MRI scan van je hoofd en hersenen uit te laten voeren. Echter is dit onderzoek niet voor iedereen geschikt. Zo bevatten de lichamen van sommige mensen metalen voorwerpen die voor problemen kunnen zorgen tijdens de scan. Daarnaast zijn mensen die last hebben van extreme claustrofobie ook geen liefhebbers van MRI. Er zijn gelukkige extra ruime scans die vaak geschikt zijn voor deze patiënten. Als dit niet het geval is, kan eventueel een rustgevend middel toegediend worden in de bloedbaan. Mensen met claustrofobie zullen dan dus alsnog tijdens de MRI scan van hun hoofd en hersenen rustig blijven. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

Stop met werken met je handen, tijd voor wat speeltjes!

Bekijken