Full Width Featured Image With Sidebar
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Tips voor het kopen van een nieuw bed

Goed slapen begint bij een goed en fijn bed. Als je de dag uitgerust begint, haal je er meer uit. Een bed moet bij je passen. Wat een goed bed is, is per persoon verschillend. Sommige mensen houden ervan om op een zacht matras te slapen, anderen slapen liever op een wat harder matras. Is je huidige bed versleten en slaap je niet meer lekker? Dan kan het zijn dat je niet uitgerust meer wakker wordt. In dat geval ben je toe aan een nieuw bed. Waar moet je op letten als je een nieuw bed gaat kopen? In dit artikel lees je hoe je een bed vindt dat bij je past. 

Wat is een goed bed?

Wat een goed bed is, is voor iedereen anders. Er zijn verschillende systemen die allemaal goed kunnen aansluiten bij je behoefte. Een goed matras houdt rekening met je lichaamsbouw, je gewicht en je slaaphouding. Je kunt pas oordelen of een matras goed voor je is als je er op hebt gelegen. Op een matras moet je met een rechte rug kunnen liggen. Dit is basis van een ontspannen slaaphouding. Spieren, gewrichten en wervels worden ontlast. Meestal voel je direct of je lekker op het matras ligt. Je slaapcomfort wordt niet alleen bepaald door je matras, maar ook de juiste dekbedden en het juiste hoofdkussen is van belang. 

Boxspring

Online kun je je heel goed oriënteren op het soort bed waar je voorkeur naar uitgaat. Boxsprings zijn bijvoorbeeld populaire bedden. Maar wat is nu eigenlijk een boxspring? Bij een boxspring zitten de veren in het matras. Vaak door middel van een pocketvering kern. Deze kern biedt veerkracht over de hele oppervlakte van het bed. Bovenop het matras ligt een topper voor extra comfort. Toppers kun je in verschillende varianten krijgen. Zo heb je harde of zachte toppers. Voor ieder is er wat wils. 

Ledikant

Een ledikant is een bedframe met daarin een lattenbodem en een matras. Het comfort van een ledikant hangt af van het matras en van de lattenbodem. Matrassen heb je in allerlei soorten en maten. Welk matras voor jou geschikt is hangt af van je lichaamsbouw en je slaaphouding. Een ledikant kun je dus helemaal zelf samenstellen, maar eerst vertellen we je wat meer over de verschillende matrassen waaruit je kunt kiezen.

Pocketvering

Pocketveren zijn veren die zich bevinden in een zakje van textiel. De kern bestaat uit meerdere pocketveren. Soms meerdere op elkaar. Omdat de pocketveren in aparte zakjes zitten werken ze onafhankelijk van elkaar. De fabrikant van pocketverenmatrassen kan comfortzones aanbrengen die het lichaam op verschillende plekken ondersteunen door af te wisselen in de dikte van het staaldraad.

Koudschuim

Koudschuim is ook wel bekend als HR-schuim. Het is de meest gebruikte schuimsoort in matrassen. In de meeste matrassen zit minstens één laag koudschuim. Koudschuim kun je krijgen in verschillende kwaliteit. In koudschuimmatrassen zit er daarom veel verschil in eigenschappen, kwaliteit en prijs.

Traagschuim

Traagschuim reageert op lichaamswarmte en past zich daardoor perfect aan aan de vorm van je lichaam. Hierdoor voel je in traagschuim geen drukpunten. Voor mensen die veel in bed moeten liggen is traagschuim hierdoor erg comfortabel. Traagschuim wordt ook vaak gebruikt als laag bovenop een matras voor extra comfort. Hoe langzaam of snel het schuim terugveert hangt af van de dikte van de wand van de luchtkamertjes in het schuim. Hoe dikker deze wand is, hoe trager het schuim. Niet iedereen houdt van het vertraagde gevoel van een traagschuimmatras. Een traagschuimmatras is ook een relatief duur matras. 

Probeer een traagschuimmatras dus altijd eerst uit in de beddenwinkel

Bonellvering

Bonellvering is een soort binnenvering die bestaat uit verschillende losse veren die met elkaar zijn verbonden door middel van een spiraalveer. Deze matrassen bewegen vaak lang na als je omdraait. Om deze reden zijn matrassen in deze vorm niet meer populair. De vering wordt nog wel steeds gebruikt in de onderstellen van boxsprings. Ook de wat goedkopere boxspringmatrassen beschikking over deze vering. 

Wat kost een goed bed?

Er zijn enorme prijsverschillen als het gaat om het kopen van een nieuw bed. De prijs hangt af van verschillende factoren zoals de maat, het materiaal en het soort bed, bijvoorbeeld een ledikant of een boxspring. De prijs bepaalt echter niet of je er ook goed in kunt slapen. Laat je tijdens het kopen van een bed daarom niet helemaal leiden door het prijskaartje. Alleen door een bed uit te testen en erop te liggen kun je bepalen of het geschikt is voor jou. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook