Full Width Featured Image With Sidebar
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Tips om littekens te verminderen

We hebben het allemaal wel eens, een wondje waardoor er een litteken ontstaat. De een zit hier meer mee in zijn maag dan de ander. Er zijn een aantal dingen die je er aan kan doen waardoor littekens verminderen. Als je hier rekening mee probeert te houden, is de kans aanwezig dat je minder littekens krijgt en een egalere huid hebt.

Littekens ontstaan doordat de huid zich na een beschadiging wil herstellen en gaat collageen aanmaken. Dit extra beetje weefsel voelt anders aan dan de gewone huid en dit noemen we een litteken. Bij een dieper wondje gebeurt het dat er te veel weefsel wordt aangemaakt en is het litteken ook groter.

Er is niks ergs aan, er is geen medische consequentie of iets dergelijks. Je kan je er wel aan storen dus hieronder lees je hoe je je littekens kan verminderen.


Blijf uit de zon

Ten eerste is het handig als je uit de zon blijft. Het zonlicht belemmert namelijk het herstel van de huid en hierdoor kan je wondje niet goed helen. De structuur en kleur van het litteken kan hierdoor veranderen. Hierdoor valt het litteken nog meer op en zal je er misschien wel last van krijgen.

Het kan bijvoorbeeld trekkend aan gaan voelen, iets waar je niet op zit te wachten. Ook met een hersteld litteken is het belangrijk om je huid goed te verzorgen en het zo min mogelijk aan zonlicht bloot te stellen. Smeer je daarom goed in als je naar buiten gaat, vergeet daarbij ook het litteken niet.

Pulk niet aan je huid

Je moet het wondje de kans geven om compleet te herstellen. Als je aan de beschadigde huid blijft pulken of zitten, dan wordt het alleen maar erger en zal het niet netjes oplossen en bijtrekken. Het kan een tijdje duren voordat het litteken klaar is en het kan soms hard aanvoelen of er juist wat heftiger uit zien.

Het kan tot wel anderhalf jaar duren voor een wond om compleet te herstellen. Geef het vooral rust en zit er niet aan. Dan is de kans groter dat het litteken vrijwel helemaal verdwijnt.

Masseer!

De huid is hard aan het werk en om dit te stimuleren kan je de huid masseren. Masseren stimuleert namelijk de bloedsomloop, waardoor de huid beter kan herstellen. Dit kan je met bepaalde oliën doen, maar je kan het ook zonder doen.

Het gaat namelijk om de beweging die je maakt. Het beste is om dit elke dag eventjes te doen zodat de bloedsomloop gestimuleerd blijft worden. Je kan er dan ook zeker voor kiezen om soms wel uit te pakken met een lekker geurende olie. Dat is wel zo leuk voor jezelf.

Littekencrème

Er is ook littekencrème op de markt. Deze crème zorgt ervoor, jawel, dat littekens wegtrekken en niet zo veel meer opvallen. Je hebt hier verschillende merken en varianten van, kies er dan ook eentje waarvan jij denkt dat het werkt. De wetenschappelijke werking is niet bewezen, maar wellicht kan het helpen voor jouw huid.

Weet waarom je het doet

Je moet onthouden dat je alleen met je littekens in de weer gaat omdat JIJ het niet mooi vindt. Littekens zijn namelijk uniek en dat hoef je voor niets en niemand aan te passen of weg zien te halen. Als jij zelf niet tevreden bent, is het natuurlijk aan jou om hier iets mee te doen. Weet dat dit niet hoeft en dat het geen must is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook