Full Width Featured Image With Sidebar
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Relatietherapie: wat is het en wanneer heb je het nodig?

Steeds vaker wonen ongehuwde stellen samen zonder te gaan trouwen. En de mensen die wel trouwen? Daarbij neemt het aantal scheidingen al een hele tijd af, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek.

Toch betekent dat niet dat iedere relatie succesvol verloopt. Merk je dat je regelmatig ongelukkig in je relatie zit of dat er een (te grote) sleur aanwezig is? In dat geval kan relatietherapie helpen. Wat relatietherapie precies is en wanneer het nodig kan zijn, lees je in dit artikel.

Wat is relatietherapie precies?

Het hebben van een goede en gezonde relatie is niet altijd vanzelfsprekend. Vrijwel iedereen krijgt wel eens te maken met een dipje. Toch houdt dat niet in dat je direct een punt moet zetten achter de relatie die je misschien al wel jarenlang hebt met je partner. Waar je sommige uitdagingen samen aan kunt, heb je bij een ander probleem hulp nodig. In dat geval kan relatietherapie een oplossing zijn.

Wanneer je samen besluit om in therapie te gaan voor je relatie dan gaan jullie bewust aan de slag met het verbeteren van de onderlinge relatie. Een relatietherapeut helpt je hierbij op het moment dat je er samen niet meer uit kunt komen. Diegene heeft van luisteren en adviseren zijn of haar beroep gemaakt. Verspreid over Nederland vind je meerdere therapeuten waar je terecht kunt, zoals relatietherapie Amsterdam of op een andere plek in het land. 

Voordelen van relatietherapie toepassen

Het grootste voordeel van relatietherapie nemen is natuurlijk dat je relatie er uiteindelijk (weer) beter van wordt. Dat is ook direct het grootste doel met zulke therapie. Werken aan je relatie is nooit verkeerd en kan ervoor zorgen dat jullie nog gelukkiger worden. Andere voordelen van relatietherapie zijn onder andere:

  • Zelfs wanneer je niet eens hele grote problemen hebt, kan relatietherapie iets voor jullie betekenen. Het is immers altijd een goed idee om actief bezig te zijn met het gezond houden van je relatie.
  • Door in relatietherapie te gaan, leer je meer over vaste patronen waar jullie misschien in zitten. Op basis daarvan kun je beter omgaan met communicatieproblemen en/of ruzies in de toekomst.
  • Hebben jullie al kinderen? Dan kan relatietherapie ook nog eens helpen om betere ouders te worden. Dat is niet alleen voor jullie kinderen prettig, maar ook voor jullie zelf. 
  • Wat natuurlijk extra mooi meegenomen is, is dat jullie seksleven door relatietherapie een boost kan krijgen.
  • Nog zo’n voordeel van relatietherapie: je kunt gemakkelijker met conflicten omgaan én je kunt beter werken aan het oplossen van eigen issues en problemen.

Maar: wanneer heb je relatietherapie nou echt nodig?

De kans is aanwezig dat je altijd hebt gedacht dat je zelf nooit relatietherapie nodig zou hebben. Problemen? Die lossen jullie zelf wel op. Ruzie? Ach, dat kan een keer gebeuren. Wanneer dat het geval is, is relatietherapie zeker niet altijd nodig. Maar: let wel op dat dit niet dagelijks gebeurt en dat de problemen die er zijn ook daadwerkelijk kunnen worden opgelost. Het is helemaal niet erg om soms tegen dingen aan te lopen die je niet zelf op kunt lossen. Sterker nog: dat is zelfs hartstikke menselijk!

Merk je dat er problemen zijn die steeds terugkeren? Of dat er een bepaalde sleur is waar jullie samen niet meer uitkomen? Dan is relatietherapie zeker een goed idee. Zoals je hierboven al kon lezen, hoeft er niet eens echt iets te zijn om in therapie voor je relatie te gaan. Ook met een gezonde relatie kan zo nu en dan therapie heel wat betekenen. Het is meestal per persoon verschillend of je hier wel of geen behoefte aan hebt. Bespreek dat dus eerst met je partner.

Keuze tussen live en online relatietherapie

Zelfs relatietherapie gaat met ‘de mode mee’. Zo kun je tegenwoordig kiezen tussen live en online relatietherapie. Voor veel stellen is een online therapiesessie iets toegankelijker omdat ze niet in real life met iemand hoeven te praten over hun problemen. Relatietherapie is voor velen namelijk toch nog een beetje een taboe; iets dat hartstikke zonde is. Waarom is het een taboe om je relatie te willen verbeteren?

Als online therapie er toch net voor kan zorgen dat jullie in relatietherapie gaan dan is dat het toch al meer dan waard? Daarbij is het ook handig om therapie te kunnen volgen waar en wanneer je dat zelf zou willen. Natuurlijk kun je ook fysiek terecht bij een relatietherapeut zoals relatietherapie in Amsterdam. Of ga voor een interessante combinatie van beide soorten trajecten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

Stop met werken met je handen, tijd voor wat speeltjes!

Bekijken