Full Width Featured Image With Sidebar
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Psychedelica als behandeling van AD(H)D

Psychedelica krijgen steeds meer voet aan de grond in de geestelijke gezondheidszorg wereldwijd. Er zijn al enorme resultaten geboekt bij PTSS en andere angststoornissen. Dit maakt de weg vrij voor onderzoek naar andere psychiatrische ziektebeelden en de resultaten van psychedelica. Zou psychedelica ritalin kunnen vervangen als behandeling? 

Wat is AD(H)D?

AD(H)D is een Attention-Deficit Hyperactivity Disorder (aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit) en een van de meest voorkomende gedragsstoornissen ter wereld. AD(H)D wordt vaak vroeg gediagnosticeerd bij de start van de basisschool. AD(H)D beïnvloedt het dagelijks leven, omdat patiënten met AD(H)D moeite hebben met concentratie, productiviteit en doelmatige motivatie. Allemaal vaardigheden die je dagelijks moet inzetten op school of in werksituaties. 

De reguliere behandeling van AD(H)D

De meeste, volwassen patiënten met AD(H)D gebruiken medicatie, zoals Ritalin om ervoor te zorgen dat ze minder snel afgeleid zijn en meer gefocust kunnen werken. Ritalin werkt stimulerend op het centraal zenuwstelsel waardoor het vermogen tot concentratie verhoogd wordt. De werkzame stof in Ritalin is methylfenidaat, een stimulerende stof die de aandacht en stemming verbetert. 

Nadelen reguliere behandeling

De inzet van medicatie, zoals Ritalin heeft veel bijwerkingen die het dagelijks leven van patiënten ernstig beïnvloedt. Voor sommige volwassen patiënten is het kiezen tussen twee kwaden. Moeite met concentratie en de uitvoering van dagelijkse taken of zeer nare bijwerkingen, zoals hart- en vaatziekten, slaapproblemen, vermoeidheid, depressie, angst en zelfmoordneigingen. Er is dus duidelijk behoefte aan een alternatief wat goed werkt, maar minder bijwerkingen heeft. 

Psychedelica als alternatief?

Er is op dit moment nog weinig onderzoek gedaan naar de inzet van psychedelica als behandeling bij AD(H)D. Toch, lijkt het een logische stap. AD(H)D uit zich vooral op cognitief en emotioneel vlak. Psychedelica, zoals psilocybine en LSD hebben grote, positieve effecten op emoties en cognitie. Deze psychedelica zijn in staat om cognitieve vaardigheden te verbeteren en de gebruiker meer controle en invloed te laten uitoefenen op zijn of haar eigen emoties. Het grootste voordeel lijkt echter te zitten in het gebrek aan bijwerkingen bij het microdoseren van psychedelica. In klinische setting zou hier extra controle op kunnen zitten, waardoor er dus een waardevol alternatief ontstaat voor Ritalin. 

Wetenschap zit niet stil

Hoewel de bijwerkingen beperkt zijn bij microdosing, zijn er nog steeds veel contra-indicaties voor LSD en psilocybine. Daarom is de wetenschap continue op zoek naar chemische alternatieven. Zo is 4-HO-MET als analoog alternatief voor psilocybine, sterk in populariteit gestegen de afgelopen jaren. 4-HO-MET verbetert de prikkelverwerking en verbetering van de cognitieve vaardigheden. Een ander alternatief is 5-MeO-DMT. 5-MeO-DMT levert vergelijkbare resultaten op en is qua naamsbekendheid enorm gegroeid, omdat het toonaangevende tijdschrift Forbes geschreven heeft over de positieve werking van 5-MEO-DMT. Hopelijk draagt deze nieuwe populariteit van (chemische) psychedelica bij aan breder onderzoek naar psychedelica als behandel alternatief bij AD(H)D. Er moet snel een beter alternatief komen voor Ritalin. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook