Full Width Featured Image With Sidebar
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Overstappen of niet? Beslis het voor 1 januari

Er zijn mensen die (bijna) ieder jaar van zorgverzekering overstappen. Er zijn er ook die het nog nooit hebben gedaan. Voor iedereen geldt dat het verstandig is om ieder jaar even te kijken of de afgesloten zorgverzekering nog steeds de beste keuze is. Zo niet, dan is overstappen heel eenvoudig. Belangrijk om te weten is wel dat je dit voor 1 januari moet doen.

Je zit er een jaar aan vast

Veel mensen weten het niet, maar aan je zorgverzekering zit je altijd een jaar vast. Je sluit hem altijd af voor een volledig kalenderjaar, van 1 januari tot en met 31 december. Stap je voor 1 januari niet over naar een andere verzekering? Dan zit je dus weer voor een jaar aan je lopende zorgverzekering vast.
Dat er met kalenderjaren wordt gewerkt, is niet zo vreemd. Ieder jaar verandert namelijk de dekking van de verzekering, en daarmee ook de premie. Voor de meeste mensen bestaat hun zorgverzekering uit twee delen: de verplichte basisverzekering en een goede aanvullende verzekering. De dekking van de basisverzekering wordt jaarlijks door de overheid opnieuw bepaald, waarna verzekeraars kunnen berekenen welke premie zij voor deze verzekering gaan vragen. En ook in de aanvullende pakketten en de premies hiervan kunnen jaarlijks veranderingen optreden. Deze gaan altijd op 1 januari in.

Ieder jaar een andere keuze?

Eigenlijk zou je ieder jaar op zoek moeten gaan naar de verzekering die op dat moment het beste bij jou past, of die het laagste bedrag vraagt voor wat jij graag verzekerd wilt hebben. Zodra tegen het einde van het jaar alle verzekeraars met hun premies en vergoedingen voor het nieuwe jaar naar buiten treden, kun jij gaan kijken waar jij het komende jaar het beste af bent. Dat is best even een klusje, ook omdat je persoonlijke situatie en waar je qua vergoedingen behoefte aan hebt per jaar kan veranderen.


Toch is het goed om, voor 1 januari, je vergelijking te hebben gemaakt. Zo voorkom je dat je meer premie betaalt dan nodig is, fijn als je geld wilt besparen. Maar je kan ook voorkomen dat je het komende jaar plotseling met hoge rekeningen wordt geconfronteerd, omdat je lopende verzekering de dekking heeft veranderd, en je plotseling zelf voor een deel van bijvoorbeeld je behandelingen fysiotherapie op moet draaien.


Zit je bij je huidige verzekering nog steeds op de beste plek? Dan hoef je niets te doen, en wordt je verzekering vanzelf weer voor een jaar verlengd. Wil je overstappen? Meld je dan voor 1 januari bij je nieuwe verzekering aan. Deze kan in de meeste gevallen je oude verzekering voor je opzeggen, zodat je per 1 januari via je nieuwe polis verzekerd bent. Zorg echt dat je op tijd bent, want anders zit je gewoon nog een jaar aan je lopende verzekering vast.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

Stop met werken met je handen, tijd voor wat speeltjes!

Bekijken