Full Width Featured Image With Sidebar
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Minder zorgen door deze dingen voor later alvast te regelen

Wanneer je nog jong en gezond bent, is de kans groot dat je niet al te ver vooruit denkt. Soms weet je al niet wat je de volgende dag moet eten; laat staan dat je weet wat je doet over een jaar of tien. Toch is het wel zo prettig om een aantal zaken voor later nu al goed geregeld te hebben. Heb je bijvoorbeeld al eens nagedacht over je uitvaart en alles wat daarbij komt kijken?

Ondanks dat je er misschien nog niet mee bezig bent, is het wel iets waar je eerder dan verwacht mee te maken kunt krijgen. In dat geval is het maar goed om dit geregeld te hebben, bijvoorbeeld met een uitvaartverzekering. In dit artikel lees je daar meer over en geven we je nog andere tips over zaken die je kunt regelen voor de toekomst.

Wat houdt een uitvaartverzekering precies in?

Het maakt niet uit hoe oud je bent; een uitvaartverzekering kan altijd van pas komen. Deze verzekering helpt je dierbaren namelijk bij het regelen van de uitvaart. Het is een van de weinige verzekeringen die altijd uitbetaalt, omdat iedereen op een dag overlijdt. Met een uitvaartverzekering worden de kosten van een uitvaart, zoals een crematie of begrafenis, gedekt. Natuurlijk moet je er het liefst nog niet aan denken als je nog jong bent en midden in het leven staat. Helaas kun je het niet voorspellen wanneer je overlijdt, waardoor het wel een fijn idee is dat de uitvaart in ieder geval kan worden betaald.

Gemiddeld kost een uitvaart in Nederland namelijk tussen de 7.500 en 11.000 euro; een bedrag dat niet iedereen zomaar heeft liggen. Deze kosten zijn vaak hoger dan de meeste mensen verwachten. Tenzij je zelf al een hoog bedrag aan spaargeld hebt dat je voor je uitvaart hebt weggezet, is de kans aanwezig dat je dit geld niet als reserve hebt voor een uitvaart. In dat geval is een uitvaartverzekering een handige verzekering om te hebben. Zo neem je de financiële zorgen voor jezelf en je nabestaanden weg. De uitvaart hoeft immers niet door je nabestaanden worden betaald.

Voordelen van het hebben van een uitvaartverzekering

Je moet namelijk weten dat wanneer je geen uitvaartverzekering hebt, je nabestaanden verantwoordelijk zijn voor de kosten van jouw uitvaart. Deze verzekering is namelijk niet verplicht om te hebben. Zonder verzekering verplicht je je familie dus om de uitvaart te betalen, iets dat veel vrouwen geen fijn idee vinden. Daarom nemen ze een uitvaartverzekering, waarbij ze nog profiteren van allerlei andere voordelen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende pluspunten:

  • Voor een in verhouding lage maandelijkse premie ben je goed verzekerd. Het is afhankelijk van een aantal voorwaarden, onder andere je leeftijd, hoe hoog de premie is, maar gemiddeld ben je tussen de 8 en 45 euro kwijt.
  • Daarnaast heb je de mogelijkheden om alvast de wensen omtrent je uitvaart vast te leggen. Misschien heb je specifieke wensen omtrent de condoleancekaart of wil je bepaalde muziek op je uitvaart. Dit soort wensen kun je alvast vastleggen in je uitvaartverzekering.
  • Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen af te nemen, waardoor er altijd een dekking is die bij je past. Je kunt bijvoorbeeld het grootste deel van een uitvaartverzekering vrij laten besteden (waarvan je de hoogte zelf bepaalt).
  • Mocht je kinderen krijgen of al kindjes hebben die onder de 18 jaar zijn, dan kun je deze kinderen gratis mee laten verzekeren op je eigen polis. Hiervoor hoef je alleen je gegevens door te geven.

Wat je nog meer kunt regelen voor de toekomst

Met een uitvaartverzekering ben je dus goed voorbereid op de toekomst. Daarnaast zijn er nog andere dingen die je kunt doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een testament opmaken? De meeste mensen doen dit wanneer ze al wat ouder zijn, maar net als bij een uitvaartverzekering geldt dat je dit best nu al geregeld kunt hebben. Misschien heb je nog niet zoveel eigendommen om te verdelen, maar al wel een duidelijk beeld van wie wat moet krijgen als je overlijdt. Een testament wordt officieel geregistreerd.

Wil je het nog niet zo drastisch laten vastleggen, dan hoeft dat zeker niet. Je kunt in plaats van een testament ook al bezig gaan met een zogeheten codicil. Dat is een document dat je met de hand schrijft waarin je een aantal zaken vastlegt, zoals wie je inboedel erft, wie je kleding erft en zelfs hoe je uitvaart eruit kan komen te zien. Je maakt het document officieel met een handtekening en een handgeschreven datum. Hiervoor hoef je niet naar de notaris; je maakt gewoon een nieuwe als er iets verandert. Daarbij heb je ook nog je uitvaartverzekering om de wensen rondom je uitvaart in vast te leggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook