Full Width Featured Image With Sidebar
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Waar moet je op letten bij het kopen van een boormachine? 3 Tips!

Een boormachine bestellen doe je niet alle dagen. Je krijgt vooral te maken met een ruim aanbod. Omdat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet, zal je eerst moeten nagaan waarvoor je een boormachine wil gaan gebruiken. Eenmaal die knoop doorgehakt, zal je de verschillende eigenschappen van boormachines moeten nachecken. 3 heikele punten die belangrijk zijn bij de aanschaf van een boormachine.

Waarvoor ga je de boormachine gebruiken

Voor dat je een winkel van boormachines bezoekt, zal je eerst op voorhand voor jezelf moeten uitmaken wat het gebruiksdoel is. En hoe vaak je een boormachine wil gaan gebruiken in de toekomst. Ben je een sporadische manusje-van-alles of ben je iemand die bijna dagelijks een boormachine nodig heeft? In het algemeen gaan de meer exclusieve en duurdere apparaten ook een stuk langer mee. Meestal zijn die minder goedkope exemplaren bestand tegen meer robuustere klussen. Voor de meer eenvoudige klussen zoals het ophangen van een schilderij of eenvoudigweg het boren van een gat in de muur heb je uiteraard de goedkope boormachines in de schappen liggen.

3 parameters waar je rekening mee moet houden

Je zal moeten nagaan waar de boormachine aan moet voldoen en dit is een persoonlijke keuze. Met deze 3 parameters hou je een leidraad in het achterhoofd:

1. Het vermogen van een boormachine

De hoeveelheid kracht die een boormachine eventueel kan leveren, hangt op de eerste plaats af van het vermogen van de motor. Hoeveel kracht kan de boormachine overbrengen op de verschillende boorkoppen. Je kan dat vermogen van een boormachine bekijken volgens het maximale koppel getal, dat als Nm staat aangegeven. Hoe groter deze getalwaarde staat aangegeven, hoe krachtiger de boormachine is.

2. Veiligheid op de eerste plaats

Bij een boormachine bestellen, zal je eerst en vooral rekening meten houden met de veiligheid van de boormachine. Voor professionele boormachines is dit minder aan de orde, omdat ze allemaal van een veiligheidskoppeling zijn voorzien. Dit speciale mechanisme zorgt ervoor dat de boormachine automatisch uitvalt als de boor niet meer draait. Op die manier worden mogelijke ongevallen vermeden. Bovendien wordt hierdoor de levensduur van de boormachine verlengd. Een andere factor wat je niet boven het hoofd moogt zien is de aanwezigheid van water-, elektriciteits- en gasleiding wanneer je een gat in de muur wil gaan boren. Als je geen bouwtekening ter beschikking hebt, kan je in een doe-het-zelver shop altijd nog een zogenaamde leidingzoeker kopen.

3. De keuze van boorhouders

Boorhouders zijn belangrijk voor de keuze van de boorhamer of boormachine. Er zijn 3 verschillende modellen momenteel op de markt:

  • Sleutel

Sleutel boordhouders zijn niet zo makkelijk te hanteren. Je moet elke keer een boortje inspannen met een sleuteltje dat standaard wordt meegeleverd. In vaktermen wordt dit soort boorhouders ook wel als tandkransboordhouders omschreven.

  • Snelspan boorhouders

Zoals de naam al doet vermoeden kan je zonder extra hulpmiddelen boortjes op een makkelijke manier inspannen.

  • SDS-plus voor professionelen

Dit wordt door professionelen gebruikt en gelijkt op het snelspan systeem. Vooral bij boorhamers wordt SDS-plus toegepast.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

Stop met werken met je handen, tijd voor wat speeltjes!

Bekijken