Full Width Featured Image With Sidebar
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Je huis brandveilig maken doe je zo

Een brandveilig huis is enorm belangrijk. Ieder jaar worden vele woningen nog verwoest door brand. Helaas lang niet altijd zonder slachtoffers. Een woningbrand kan iedereen overkomen. Daarom is het belangrijk om je woning zo brandveilig mogelijk te maken. Zo kan de schade aan de woning beperkt worden. En niet onbelangrijk, het is veiliger voor jezelf en andere bewoners. We leggen graag uit hoe jij je huis brandveilig maakt.

Brandveiligheid begint bij rookmelders

Je kunt allerlei maatregelen nemen om brand goed te kunnen blussen, zoals het nemen van brandblussers. Maar hoe ontdek je een brand als er geen rookmelders ophangen. Zonder rookmelders wordt een brand vaak pas opgemerkt als het te laat is. De brand is al zover ontwikkeld dat deze niet meer met een brandblusser of blusdeken te blussen is. Daarom is het ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat er rookmelders hangen in het huis. Op iedere verdieping en het liefst ook in afgesloten ruimtes zoals de garage.

Blusmiddelen binnen handbereik

Als je rookmelders hebt opgehangen, dan weet je vaak al in een heel vroeg stadium dat er brand is. In dit vroege stadium is de brand vaak nog goed zelf te blussen. Bijvoorbeeld met brandblussers of een blusdeken. Zorg er daarom voor dat dit soort blusmiddelen binnen handbereik zijn. Zo kan er snel gehandeld worden bij brand en kan veel schade voorkomen worden. Leg bijvoorbeeld een blusdeken in een keukenkastje zodat je deze snel bij de hand hebt bij vlam in de pan. En zorg dat er centraal in huis een brandblusser aanwezig is. Als je deze nog van zolder of uit het tuinhuis moet halen ben je vaak te laat.

Voorkomen is beter dan genezen

Tot nu toe ging het over ingrijpen bij brand, maar wat als die brand helemaal voorkomen zou kunnen worden? Dat zou natuurlijk nóg beter zijn. Veel woningbranden ontstaan door brandende kaarsen buiten het zicht. Een kaarsje laten branden kan natuurlijk prima, maar zorg dat je hier zicht op hebt. Daarnaast is het belangrijk dat elektrische apparaten niet onnodig aan blijven staan. Zet de computer of televisie bijvoorbeeld helemaal uit als je even boodschappen gaat doen. Wat veel mensen niet weten is dat apparaten op stand-by nog steeds een extra risico vormen op brand. Helemaal uitschakelen is dus beter dan stand-by zetten. Daarnaast is een jaarlijkse controle en onderhoud van de CV ketel erg belangrijk. Achterstallig onderhoud en vuil in de CV vergroot de kans op brand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook