Full Width Featured Image With Sidebar
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • In welke situaties is een rechtsbijstandverzekering handig?

Verzekeringen kunnen je het leven aanzienlijk gemakkelijker maken. Ten eerste omdat het je heel veel problemen kan besparen en ten tweede omdat het je heel veel financiële ongemak kan voorkomen. Er zijn echter zoveel verzekeringen dat niet iedereen meer een goed overzicht heeft van wat handig is en wat essentieel is. In dit artikel bespreken we een verzekering die niet verplicht is, maar die wel in heel veel gevallen een fijn vangnet kan zijn: de rechtsbijstandverzekering. Deze verzekering kun je voor een klein bedrag per maand afsluiten en dat terwijl je er grote voordelen van kunt ondervinden. Wij laten aan de hand van twee praktische voorbeelden zien hoe je deze verzekering kunt inzetten. 

Ruzie met de buren 

Waar mensen dicht op elkaar wonen, is de kans groot dat er ruzie ontstaat. Een bron van ergernis kan de erfdienstbaarheid zijn. De erfdienstbaarheid betekenis luidt dat wanneer iemand niet via diens eigen grond op zijn perceel kan komen, de buren recht van overpad moeten verlenen. Het kan soms echter niet duidelijk zijn wat beide partijen hun rechten en plichten zijn. Mag je bijvoorbeeld enkel te voet over het erf van je buren gaan om bij jouw woning te komen, of mag je ook met een grote auto naar je huis rijden? En mag je je auto parkeren op het terrein van je buren, of is dit in strijd met de regels? Mochten deze vragen uitlopen op een ruzie, dan is het tijd om je rechtsbijstandverzekering te gebruiken. Je kunt dan een beroep doen op een jurist die samen met jou naar de situatie gaat kijken. De notariële akten kunnen nagekeken worden om te kijken of en zo ja, welke afspraken er precies gemaakt zijn. Mocht blijken dat er niets is vastgelegd dan kunnen jullie gaan kijken hoe jullie alsnog tot een passende oplossing voor dit vervelende probleem kunnen komen. 

Een onbekende erfenis

Wie droomt er niet van: op een dag krijg je een bericht dat je een erfenis ontvangt en je ziet al voor je hoe je nooit meer hoeft te werken. De praktijk kan echter weerbarstiger zijn; een erfenis kan namelijk ook met schulden komen. Om die reden kun je beter een erfenis beneficiair aanvragen. Dit houdt in dat je de erfenis enkel onder voorwaarden aanneemt. Mocht je dus niet precies weten wat je te wachten staat, dan is het belangrijk om nooit zomaar een erfenis te accepteren. Via je rechtsbijstandverzekering kun je een specialist benaderen die jou kan adviseren over wat jij het beste kunt doen. Op die manier kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. 

Geen verzekering, toch hulp

Als je geen doorlopende rechtsbijstandverzekering hebt, kun je alsnog de hulp van een jurist inschakelen. Je kunt namelijk ook rechtshulp on demand gebruiken. Dat is een eenmalige dienstverlening voor een vooraf afgesproken prijs. Hiermee krijg je wel de juridische ondersteuning die je nodig hebt zonder dat je vastzit aan een doorlopende verzekering.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook