Full Width Featured Image With Sidebar
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • HSP en Seksualiteit: hoe ga je er mee om?

Iedere vrouw heeft een eigen relatie met intimiteit in een relatie. Maar het ervaren van seksualiteit kan vooral voor hoogsensitieve vrouwen een uitdaging zijn. Een artikel over HSP en seksualiteit; Hoe ga je ermee om en wat zijn de ervaringen van anderen?

Wat is het precies?

HSP is een afkorting die staat voor Hoogsensitieve Personen. Deze personen zijn extra gevoelig voor alles wat er om hun heen gebeurd. Ze ervaren alles veel intenser, van geluiden tot emoties. 

Dit zorgt ervoor dat veel dagelijkse handelingen al een uitdaging kunnen zijn. Niet alleen bepaalde geluiden maar ook veranderingen in de sfeer (op bijvoorbeeld de werkvloer) kunnen al stress veroorzaken bij personen met HSP.  Je kunt je dus voorstellen dat wanneer je intiem bent met een Hoogsensitief Persoon dat er dingen zijn waar je rekening mee moet houden. 

Tips

Bij de combinatie van HSP en seksualiteit is het extra belangrijk dat je goed communiceert. Zeker vanuit de persoon die te maken heeft met HSP is het goed om vooraf duidelijkheid te geven over je behoeften en eventuele grenzen. Dit betekent praten met onze partners over wat ons overweldigt en wat ons juist plezier geeft. Het mooie hiervan is dat het kan leiden tot een diepere, meer betekenisvolle verbinding.

Uiteraard kun je zelf ook vooraf al vragen stellen aan de persoon die met hoogsensitiviteit kampt, als je weet dat hij of zij er last van heeft.

Een ander belangrijk aspect is zelfzorg. Mensen met HSP moeten zichzelf de ruimte en tijd geven om te ontladen na intense ervaringen. Dit kan betekenen dat we soms een stap terug moeten doen van seksuele activiteit om onszelf te herstellen. Dit is helemaal oké. Onze behoeften herkennen en respecteren is cruciaal voor een gezond seksleven. Juist door het te vertellen tegen je (seks)partner kan deze het beter begrijpen en er rekening mee houden.

Tot slot is het ook belangrijk om te experimenteren. Wat is prettig en wat niet? Probeer samen uit welke aanrakingen als prettig worden ervaren en welke niet. Hier leer je tenslotte het snelst van.

Ervaringen van vrouwen met HSP en Seksualiteit in een relatie

Evelien, 32 jaar
Als een 32-jarige vrouw die recent heeft ontdekt dat ik HSP ben, heb ik in mijn relaties een diepe emotionele verbinding nodig om me seksueel open te stellen. Het is echt eeb uitdaging om met HSP om te gaan als het op seksualiteit aankomt. Ik heb geleerd om mijn grenzen duidelijk te communiceren en ontdekt dat langzame, zachte aanrakingen mij helpen ontspannen. Het is een voortdurende zoektocht naar balans, maar elke stap vooruit helpt me om mijn seksualiteit meer te waarderen.

Zita, 26 jaar
Binnen mijn relatie heb ik vaak geworsteld met mijn intense emoties, vooral in seksuele situaties. Ik voelde me overweldigd en sloot soms af. Om hiermee om te gaan, heb ik de nadruk gelegd op verbale intimiteit. Erotische gesprekken en het delen van fantasieën hebben mij geholpen om mijn seksuele verlangens te uiten zonder overweldigd te raken. Deze benadering heeft mij geholpen om een diepere band met mijn partner te vormen en mijn seksleven naar een hoger niveau te krijgen.

Tamara, 41 jaar
Zelf heb ik totaal geen moeite met seksualiteit als Hoogsensitief Persoon. Ik geniet juist extra van sensuele ervaringen zoals massages, zachte muziek en aromatherapie. Deze helpen mij om in de stemming te komen. Ik moedig mijn partners aan om samen nieuwe manieren van intimiteit te verkennen. Deze reis heeft mij geholpen om mijn seksualiteit te omarmen en een meer vervullend seksleven te leiden.

Tot slot

Het omgaan met een HSP partner in een relatie is niet altijd makkelijk. Het kan best zijn dat het de ene dag beter gaat dan de andere. We kunnen enkel blijven hameren op het belang van goede communicatie. Geef bij elkaar aan wat je wel en niet fijn vind, alleen dan kun je de perfecte weg vinden om er samen met elkaar uit te komen. 

Heb jij nog tips uit je eigen relatie met je HSP partner? Laat het ons weten en we vullen graag het artikel aan om andere vrouwen (of mannen) verder te helpen! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook