Full Width Featured Image With Sidebar
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Hoe ziet jouw leven eruit als je op een hoge leeftijd bent gekomen?

Misschien niet het meest favoriete onderwerp om over te praten: je eigen oude dag. Maar juist als je nu nog in de kracht van je leven staat, is het goed om eens stil te staan bij het moment waarop gezondheid niet meer zo vanzelfsprekend is. In de komende twintig jaar zal het aantal mensen van 65 jaar en ouder toenemen tot een kwart van de Nederlandse bevolking. Het is nog maar de vraag in hoeverre je dan kunt rekenen op adequate zorg. Wie dan leeft, dan zorgt? Beter is het om voorbereid te zijn. Het kan geen kwaad om goed na te denken over keuzes en misschien zelfs alvast een alternatief plan klaar te hebben liggen.

Lichamelijke ongemakken

Dat ouderdom komt met gebreken, hoeven we je waarschijnlijk niet meer uit te leggen. Je ziet het aan de senioren in je eigen omgeving. Ze hebben allerlei hulpmiddelen nodig om zichzelf goed te kunnen redden. Misschien ben je inmiddels zelf brildragend, want een verminderd gezichtsvermogen komt op alle leeftijden voor. Na verloop van tijd zal ook het gehoor mogelijk gaan afnemen en is een gehoorapparaat essentieel. Daarnaast is de kans groot dat je te maken zult krijgen met typische ouderdomskwaaltjes, zoals blaasproblemen en vergeetachtigheid. Dat eerste levert vooral praktische problemen op, zoals urineverlies. Dat is vervelend, maar met een product als TENA Lady goed op te vangen. De vergeetachtigheid valt niet echt op te lossen, maar kan vaak uitgesteld worden door de hersenen goed te blijven trainen.

Aanpassingen in huis

Als je niet beschikt over een gelijkvloerse woning, kan de trap op hogere leeftijd een serieuze hindernis worden. In dat geval is het goed om te bekijken welke mogelijkheden er zijn voor het laten plaatsen van een traplift. Om ernstig letsel door een valpartij binnenshuis te voorkomen, is het goed om eens stil te staan bij de valgevaren. Met name de badkamer is een plek waar veel senioren ten val komen. Wie wat wankel ter been is, kan beter gebruik maken van een douchestoel, dat biedt meer comfort en zittend douchen is voor iemand op leeftijd ook veel minder vermoeiend. Misschien is het ook nodig om drempels te verwijderen of een opritje voor de deur te hebben, zodat je met een rolstoel of rollator gemakkelijk de woning in of uit kunt. Het zijn geen grote aanpassingen, maar wel noodzakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook