Full Width Featured Image With Sidebar
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Hoe vaak moet ik een houten huis onderhouden?

Je hoeft een houten huis niet altijd te onderhouden. Vaak is het hout nog prima in orde en het is dan ook zonde om elk jaar weer aan de slag te gaan. Het is echter wel belangrijk om elk jaar een goede inspectie van het tuinhuis te doen. Let dan vooral op de zwakkere plekken in de coating of hout dat begint te rotten (dit hout is vaak wat zachter als je erop drukt). Viezigheid kan je er het beste vanaf spoelen. De beste omgeving voor onderhoud van het tuinhuis is met droog weer en een temperatuur van tussen de 5 en 25 graden. De meeste mensen doen hun buitenschilder klussen in de lente. Er zijn wel een aantal verschillen in hoe je een houten huis kan onderhouden.

Het houten huis wassen

Door zowel de binnenkant als de buitenkant van het tuinhuis te wassen kun je deze veel beter inspecteren. Door al het zichtbare en niet zichtbare vuil te verwijderen, zoals stof, schimmel, vogeluitwerpselen en andere viezigheid die insecten achterlaten, heb je beter zicht op de beschadigingen die in het hout kunnen zitten.

Voor het schoonmaken van de buitenkant van het houten huis kun je het beste een mild schoonmaakmiddel gebruiken in combinatie met een zachte borstel. Op deze manier heb je alle viezigheid binnen een mum van tijd verwijderd.

Hoe onderhoud je een houten huis?

Er zijn doorgaans 3 verschillende manieren van onderhoud als je een houten huis wilt bouwen: lakken, beitsen of impregneren.

  • Lakken

Door middel van lakken verzorg je het onderhoud van het houten huis met een verse laag lakverf. De lak zorgt ervoor dat het hout is afgeschermd van weersinvloeden zoals regen en wind. Maak het hout van tevoren eerst grondig schoon, breng vervolgens een laag grondverf aan (dit haalt voornamelijk de zuigende werking uit het hout), en breng vervolgens een of twee lagen lakverf aan. Met deze methode zorg je ervoor dat, zolang je het goed onderhoud, het tuinhuis weer jarenlang meegaat. Een nadeel van deze methode is dat de lakverf het hout afdekt en hierdoor vocht geen kans heeft om te ontsnappen uit het hout. Zonder goed onderhoud kan dit houtrot veroorzaken. Zolang je dit goed in de gaten houdt kan je met lakverf een erg mooi resultaat neerzetten. 

  • Beitsen

Beits is een alles-in-één oplossing. Dit betekent dat zowel de grondverf als de tussenlaag en de aflak laag alle drie al in de coating verwerkt zijn. Het grote voordeel hiervan is dat je dus maar één laag hoeft aan te brengen. Dit maak beits het ideale middel voor makkelijk onderhoud aan het houten huis. Beits beschermt het hout net zo goed als lak tegen alle weersinvloeden vanwege de sterke coating. Daarnaast trekt het erg diep in het hout, hierdoor kan het hout goed blijven ademen. Dit reguleert het vochtgehalte en zuurstofgehalte in het hout, dit maakt de kans erg klein dat het hout van binnenuit beschadigd zal raken. Beits kan zowel transparant als in een gekleurde coating worden toegepast. Het gaat ook erg lang mee. Omdat het zo goed in het hout nestelt is het erg lastig om de beits uit het hout te krijgen als je wilt veranderen naar een andere coating.

  • Impregneren 

Door het hout te impregneren breng je een olieachtig impregneermiddel aan. Dit houdt het hout voor een langere tijd goed. Door middel van deze methode kan het hout goed blijven ademen en is de kans erg klein dat het op de korte termijn zal gaan rotten. Het hout gaat op deze manier tot wel 5 keer langer mee. Het enige nadeel van impregneren is dat na verloop van tijd een groene aanslag op het hout van het tuinhuis zal ontstaan. Dit is vaak erg moeilijk om te verwijderen.

Wat is belangrijk voor een houten huis bouwen en bij het onderhoudt?

Als je het houten huis inspecteert en wilt onderhouden, dan is het erg belangrijk om vooral de beschadigingen in het hout en de coating te controleren. Probeer ook op verschillende plekken het hout in te drukken. Als het hout wat zachter is en ingedrukt kan worden, dan heb je te maken met houtrot. Dit rottende deel moet geheeld verwijderd worden en het achtergebleven gat kan daarna opgevuld worden met houtrotvuller. Vooral aan de onderkant van het houten huis, maar ook op de hoeken, kieren en randjes komt houtrot het meest voor. Deze plekken zijn het meest blootgesteld aan vocht. Maak je gebruik van een dekkende lakverf? Let dan vooral op barsten en scheuren in de lak. Hier kan makkelijk vocht doorheen komen en zich achter de laklaag ophopen. Dit geeft bacteriën en schimmels alle ruimte om houtrot te veroorzaken. Voor de beitsen en impregneermiddelen is vooral belangrijk om compleet onderhoud te doen. De belangrijkste plekken hier zijn de plekken waar vochtophoping het grootst is, zoals de hoeken en randen. Houdt dus vooral deze zwakkere plekken in de gaten bij het onderhoud van je tuinhuis. 

Hoe kan je het houten huis het beste schilderen?

Bij het bouwen van een houten huis maak je gebruik van dezelfde schildertechnieken als die je overal toepast. Je begint dus met het grondig reinigen van het hout, vervolgens kan je dit licht opschuren, en daarna nog een keer goed schoonmaken. Maak je gebruik van een beits of impregneermiddel? Dan hoef je geen grondverf te gebruiken. Maak je gebruik van een lakverf? Dan heb je wel een grondverf nodig. In het geval dat je niet het hele tuinhuis wilt gaan opknappen maar alleen de beschadigde plekken wilt repareren en bijwerken, dan is het belangrijk om te weten welke soort coating en welke kleur je gebruikt hebt tijdens het houten huis bouwen. Dit is om te voorkomen dan je gebruik maakt van verschillende coatings of een groot kleurverschil krijgt. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

Stop met werken met je handen, tijd voor wat speeltjes!

Bekijken