Full Width Featured Image With Sidebar
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Hoe onderhoud je een cv-ketel?  

Om gebruik te kunnen maken van warm water en de verwarming en volop te kunnen genieten van je woonplezier is het belangrijk dat jouw cv-ketel goed functioneert, maar ook dat deze veilig is. Daarom is het belangrijk regelmatig cv ketel onderhoud uit te laten voeren. Je kunt dit ook zelf doen als je een beetje handig bent. Maar hoe gaat dit onderhoud precies in zijn werk? Wij leggen het hier voor je uit, zodat je direct aan de slag kunt.

Bijvullen van de cv-ketel

Het is verstandig om onderhoud van je cv-ketel eenmaal per twee jaar uit te laten voeren door een ervaren cv-monteur. Er zijn namelijk veel onderdelen die kunnen slijten of kapot kunnen gaan die je zelf niet zo makkelijk vervangt als je geen expert bent. Maar klein onderhoud tussendoor is gemakkelijk zelf te doen. 

Begin met het bijvullen van de ketel als dit nodig is. Op de watermeter kun je zien of het pijltje tussen de 1,5 en 2 bar staat. Is de druk lager, onder de 1,5 bar, dan is het een goed idee om het water bij te vullen. Dit doe je met een speciale slang die je op de kraan en de cv-ketel aan kunt sluiten. Laat het water langzaam in de cv-ketel lopen tot de watermeter op de juiste stand staat.

Ontluchten van de radiatoren

De radiatoren van de cv-ketel kunnen soms verstopt raken met lucht waardoor het water er niet goed doorheen stroomt en de radiatoren niet goed verwarmen. Je kunt de radiatoren zelf gemakkelijk ontluchten. Je hebt hier een radiatorsleuteltje en een doek voor nodig. Draai eerst de thermostaat naar beneden. Begin dan bij de laagst gelegen radiator en eindig bij de bovenste radiator. Draai met het sleuteltje het ontluchtingsventiel van de radiator open en hou hier een doek onder. Als er lucht in de radiator zit hoor je dit vanzelf eruit lopen. Draai het ventiel weer dicht zodra er water uit komt. Dit water kan troebel zijn en vies ruiken, maar dit is heel normaal.

Cv-ketel schoonmaken

Het schoonmaken van de binnenzijde van de cv-ketel moet je echt aan een expert overlaten omdat hier heel kwetsbare onderdelen in zitten. Wel kun je de buitenkant van de verwarmingsinstallatie schoonmaken met een licht vochtige doek. Gebruikt hiervoor alleen wat water, het liefst geen schoonmaakmiddel. Voor het schoonmaken van onderdelen aan de binnenzijde schakel je een professionele cv-monteur in, zodat je zeker weet dat het apparaat uitvoerig gecontroleerd en goed onderhouden wordt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

Stop met werken met je handen, tijd voor wat speeltjes!

Bekijken