Full Width Featured Image With Sidebar
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Hoe moet je koffiebonen bewaren?

Bij het bereiden van een lekker kopje koffie komen verschillende aandachtspunten kijken. Het gaat niet alleen om de bereiding zelf, maar net zo goed om de bewaarmethode van koffie. Als je koffie op de juiste manier bewaart, komt dit de smaak namelijk absoluut ten goede. Ben je benieuwd hoe je koffiebonen het best kunt bewaren? Lees onze tips.

In de originele verpakking

Je kunt zelf een ideale verpakking samenstellen, maar het is nog wel handiger om de bonen in de oorspronkelijke verpakking te bewaren. Koffiebonen zitten vaak namelijk al in een goede verpakking! Zo hoef je er zelf niets meer aan te doen. Neem nu illy koffie: bekend om de afsluitbare, stevige blikken. Dit ziet er ook meteen fraai uit, op een wandplank in de keuken of op het koffietafeltje bijvoorbeeld.

Koffiebonen bewaren in een alternatieve verpakking

Wil je de koffiebonen toch liever op een alternatieve manier bewaren? Dit kan, bijvoorbeeld als je zelf een mooi blik hebt gevonden dat helemaal bij jouw smaak past. Onze woordkeuze valt je wellicht al op: stop het in een blik. Dit is een ideale bewaarmethode voor koffiebonen. Een afgesloten zak of doos is overigens ook een optie.

Koffiebonen bewaren op een donkere plek

Bewaar koffiebonen op een donkere plek. In een blik zit dit bijvoorbeeld goed, aangezien hier geen licht bij kan komen. Maar het is tevens slim om de bonen in een afgesloten kast of lade te stoppen, om deze bewaarmethode nog wat te versterken. Licht komt de bonen niet ten goede: daarom is dit zo belangrijk. De aromastoffen in de koffie oxideren sneller als er licht bijkomt, waardoor een donkere bewaarplek zo essentieel is.

Bewaren op een koele plek

Waar koffiebonen ook niet beter van worden? Warmte. Bewaar ze daarom op een koele plek. Dit hoeft niet zo koud als de koelkast te zijn, maar in ieder geval ook geen hete plek. Een donkere plek draagt bij aan de temperatuurregulatie. Zet de bonen in ieder geval nooit op een plek in de zon.

Luchtdicht bewaren

Het voordeel van het drinken van koffiebonen? Je koffie smaakt er verser door dan met gemalen koffie. Een voorwaarde is echter wel dat je de koffie luchtdicht bewaart. Laat de verpakking met koffiebonen daarom nooit openstaan! Doe de deksel erop of sluit de verpakking op een andere manier volledig af. Zo kan er geen zuurstof bijkomen, en ook geen vocht.

Houdbaarheid van koffiebonen

Je kunt koffiebonen best lang bewaren, zeker als je ze op de juiste manier bewaart. Toch zijn de koffiebonen niet oneindig houdbaar. Maak ze alsnog het liefst zo snel mogelijk op! Doe dit in ieder geval binnen zo’n drie maanden. Is de verpakking nog dicht? Dan kun je de bonen twaalf maanden bewaren. Hoe verser de bonen zijn, hoe smaakvoller de koffie is en hoe meer aroma’s er vrijkomen. Dit geeft je kopje koffie die overheerlijke, intense smaak – zoals je ‘m het liefst drinkt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook