Full Width Featured Image With Sidebar
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Haardhout kopen online? 3 Tips om op te letten!

Als je haardhout online koopt, dan is er een aantal zaken waar je goed op moet letten. Je wilt tenslotte geen hout kopen waar je geen hout aan hebt!

Kijk welke soort je koopt

De houtsoort is heel belangrijk bij de keuze voor haardhout. Elke soort heeft namelijk specifieke eigenschappen. Berkenhout brandt wat sneller op en spat niet, maar zorgt wel voor fraaie vlammetjes. Ga je voor eikenhout, dan kun je er van op aan dat je haardhout langzaam brandt, zodat er veel warmte vanaf komt. Essenhout herken je aan een grijsbruin bastje, het is een wat hardere houtsoort die je gemakkelijk met een paar blokken tegelijk kunt stoken. Essenhout geeft een gelijkmatige warmte af – een allround haardsoort. Dan is er ook nog de keuze voor beukenhout. Een harde houtsoort, geschikt voor houtkachels. Heb je extra warmte nodig, zoals in de winter, dan is dit een prima houtsoort. Het beste is om verschillende soorten door elkaar te mengen wanneer je stookt, zoals eiken- en berkenhout. Zo krijg je het meest efficiënt warmte uit je kachel. Wat niet geschikt is om te stoken, is behandeld of geïmpregneerd hout. En komt je hout tegen met schimmels erop, dan kun je deze ook beter niet stoken.

Droog hout stoken

Wanneer je aan de slag gaat met online haardhout kopen, doe je er goed aan om ovengedroogd hout te kopen. Dit is vrij van beestje en belangrijker nog: de kern van het hout is goed gedroogd. Nat hout stoken is geen goed idee. Let daarbij ook op het vochtpercentage van het haardhout. Dat moet onder de twintig procent liggen, zo ongeveer tussen twaalf en twintig procent. Hier kun je een speciale vochtmeter voor kopen. Om je hout goed droog te laten worden, is het een goed idee om het beschermd op te slaan. Moet je het hout toch buiten leggen, zorg er dan voor dat de regen het hout niet kan bereiken. Verstop het niet teveel, want het is juist goed om wat wind door de stapel hout te laten waaien. Ook hierdoor droogt het beter. Heb je toch wat minder droog hout te pakken, dan zal je dit zeker nog een paar jaartjes moeten laten drogen voor je het op kunt stoken. Dat laatste geldt met name voor eikenhout, want dit droogt niet bepaald snel.

Let op het formaat

Koop je haardhout online, dan is ook het formaat van belang. Je wilt er tenslotte niet te laat pas achter komen dat je blokken niet in je haard passen! Blokken van zo’n 25 centimeter zijn ideaal om mee te stoken. Deze passen in de meeste kachels. Als het gaat om formaat, let er dan ook op dat een kuub niet altijd een kuub is. Je kunt het los gestort of gestapeld kopen: bij een los gestorte kuub heb je minder dan een kuub haardhout en koop je een gestapelde kuub, dan heb je zo ongeveer een kuub. Vaak zelfs nog wat meer. Kijk op Berdihaardhout.nl voor alle mogelijkheden op het gebied van haardhout online kopen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook