Full Width Featured Image With Sidebar
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • 3 Gezondheidsvoordelen van Vitamine D3!

Dat vitamines belangrijk voor ons zijn, weet ongetwijfeld iedereen. Toch zijn er zoveel verschillende soorten te onderscheiden dat het vaak moeilijk kan zijn om uit te maken welke je nu het meeste nodige hebt en waarin je die kunt vinden. Vitamine D, en dus ook D3, is alvast een belangrijke en we vertellen je er dan ook graag meer over hieronder.

Wat is vitamine D3?

Vitamine D is een beetje een buitenbeentje als het over vitamines gaat omdat het in de meeste voedingsmiddelen niet voorkomt. Laat dit dan ook meteen de reden zijn waarom veel mensen met een tekort hieraan kampen. De aanmaak van vitamine D wordt bevorderd door een blootstelling aan zonlicht en we kunnen een indeling van de groep maken in D2 en D3. D2 moeten we hoofdzakelijk in plantaardige producten zoeken terwijl D3 een eerder dierlijke oorsprong kent.

Welke zijn de belangrijkste gezondheidsvoordelen?

Vitamine D3 kent heel wat gezondheidsvoordelen op verschillende vlakken, je kunt er dus maar beter van zorgen dat je lichaam over een voldoende voorraad hiervan beschikt.

Sterke en gezonde botten en tanden

Vitamine D3 helpt het lichaam om voldoende calcium en fosfor te kunnen opnemen én vermindert botontkalking. Zeker bij het ouder worden, is het van het grootste belang om zorg te dragen voor botten en beenderen om zo breuken en andere ongemakken in de mate van het mogelijke te vermijden.

Een boost voor je gemoedstoestand

Verschillende onafhankelijke studies toonden een duidelijk verband aan tussen de inname van vitamine D3 en een goed mentaal welzijn. Deze vitamine zorgt ervoor dat de symptomen van bijvoorbeeld depressies aanzienlijk minder kans krijgen, hetzelfde geldt voor bepaalde angsten en angststoornissen. Zeker tijdens de donkere wintermaanden is het een echte aanrader om extra vitamine D3 in te nemen omdat het je dan vaak aan voldoende zonlicht ontbreekt.

Een positief effect op tumorprogressie

Vitamine D3 levert een positieve bijdrage aan het verminderen van het risico op kanker, zeker als het gecombineerd wordt met de inname van extra vezels en calcium. Zo is men er bijvoorbeeld achter gekomen dat ongeveer 75% van de vrouwen met borstkanker een tekort aan vitamine D vertoont.

De gevolgen van een tekort

Een tekort aan vitamine D en vitamine D3 zal al onmiddellijk voor tal van gevolgen zorgen. Zo zullen botten brozer worden en dus makkelijker breken, zullen de spieren verzwakken wat tot krampen kan leiden en zullen vermoeidheid en depressie meer kans maken om een invloed op je uit te oefenen. Zorg dus voor zonlicht wanneer het kan, eet voldoende voedingsmiddelen die vitamine D bevatten en neem een extra dosis als je het gevoel hebt dat je met een tekort te maken hebt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook