Full Width Featured Image With Sidebar
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Gezonde botten dankzij vitamine D

Laten we eerlijk zijn: het menselijk lichaam is behoorlijk veeleisend. Geen ander dier heeft zoveel verschillende voedingsstoffen nodig voor een optimale gezondheid. Gelukkig zijn er manieren waardoor je makkelijker aan de vraag van je lichaam voldoet. Bijvoorbeeld door het innemen van voedingssupplementen. Vitamine D wordt normaal gesproken aangemaakt onder invloed van zonlicht. Maar uit onderzoek is gebleken dat lang niet iedereen over voldoende vitamine D beschikt. Op zich is dat best zorgwekkend, want vitamine D speelt een aantal belangrijke functies voor de gezondheid en vitaliteit. 

De belangrijk rol van vitamine D voor het menselijk lichaam

Er is inmiddels veel bekend over vitamine D, hoewel er ook nog steeds mysteries ontrafeld moeten worden. Voor de botvorming is vitamine D ongekend belangrijk. Want dankzij dit vitamine neemt je lichaam calcium op.  Een tekort aan calcium leidt tot een lage botdichtheid. Bij kinderen kunnen er blijvende misvormingen van de botten ontstaan, zoals door de ziekte rachitis. Gelukkig is deze nare ziekte in Nederland vrijwel verdwenen. Op latere leeftijd leidt een vitamine D tekort echter ook tot problemen. Wanneer de botdichtheid onder een bepaalde waarde komt spreken we van osteoporosis. De dichtheid van de botten is dusdanig laag dat het risico op breuken ernstig verhoogd is. 

Waarom een tekort aan vitamine D nog steeds een probleem vormt

Kinderziektes zoals rachitis komen door medisch onderzoek en verbeterde voeding in ons land gelukkig amper voor. Maar veel mensen hebben alsnog baat bij een verhoogde opname van vitamine D. Dat komt onder andere omdat de zon in Nederland niet aanwezig genoeg is. Door nieuwe manieren van leven spenderen we te veel tijd binnenshuis of op kantoor, met weinig uren in de zon ter gevolg. Senioren lopen extra gevaar. Want de botdichtheid neemt af naarmate je ouder wordt. Bij vrouwen wordt dit versterkt door de menopauze en het feit dat ze gemiddeld een hogere leeftijd bereiken. 

Slik extra vitamine D om je skelet gezond te houden

Tijdens de donkere dag van het jaar is het verstandig om vitamine D te slikken. Zelfs wanneer je dagelijks buiten komt. Er is een handig ezelsbruggetje om te onthouden welke maanden dat zijn. Wanneer er een “r” in de maand zit is het slikken van een vitamine D supplement aangeraden. Dat is van september tot en met april. In de zomermaanden is het slikken van vitamine D voor de meeste mensen niet noodzakelijk. Lees hier waarom de beste vitamine D kopen je helpt om gezond en vitaal te blijven. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

Stop met werken met je handen, tijd voor wat speeltjes!

Bekijken