Full Width Featured Image With Sidebar
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Energie besparen thuis doe je met deze tips

Sinds dit jaar zitten de energietarieven flink in de lift. Zolang de winter mild is, hoef je niet zoveel extra te stoken, maar wanneer de winter erg koud gaat worden, is dit een aanslag op je energierekening.

Liever niet in de kou zitten dit seizoen? No worries: met een paar simpele tips en tricks kun je flink wat energie besparen thuis waardoor je energierekening veel lager uit gaat vallen. Denk bijvoorbeeld aan rolluiken laten plaatsen en aan het investeren in goede isolatie. In dit artikel lees je er meer over.

Meest effectief: rolluiken laten plaatsen voor warmte binnen

Een van de meest effectieve manieren om minder te hoeven stoken, is om rolluiken te laten plaatsen voor de ramen en eventueel deuren van je woning. Rolluiken hebben namelijk een isolerend karakter en zorgen er daarmee voor dat de warmte in de winter binnen blijft en in de zomer juist buiten blijft. Dat betekent dat je minder hard hoeft te stoken om het binnen behaaglijk te hebben. 

Wat veel mensen namelijk niet weten, is dat de meeste warmte verloren gaat bij ramen en deuren (natuurlijk het meest in het geval van enkel glas). Met rolluiken ga je dat verlies op een simpele manier tegen. Daarbij zijn rolluiken ook nog eens extra handig omdat ze direct kunnen fungeren als extra beveiliging van je huis. Een dubbele goede investering dus voor je woning. 

Investeer in het laten isoleren van je woning voor warmte

Naast rolluiken is het prettig om over voldoende goede isolatie te beschikken. Wanneer je huis niet goed geïsoleerd is, zul je zien dat de verwarming erg veel moeite moet doen om het huis warm te houden. Dat ga je gegarandeerd zien op je energierekening. Daarom is het aan te raden om je huis goed te laten isoleren om zoveel mogelijk warmte binnen te houden.

Denk aan het isoleren van de (spouw)muren, het dak en de vloeren. Kijk ook goed naar de ramen; beschikt de woning al over minstens dubbele beglazing? Of kun je voor nog een betere optie gaan zoals HR++ glas of triple glas? Dan is dat met oog op je energierekening zeker aan te raden. We hebben immers geen idee wat de energieprijzen in de toekomst gaan doen.

Koop een slimme thermostaat voor een passend energieplan

Wat je ook nog kunt doen om je bewuster te worden van je energieverbruik is het aanschaffen van een slimme thermostaat. Dat is een heel handig en vooral slim apparaatje waarmee je binnen korte tijd inzicht krijgt in je energieverbruik. Zo’n slimme thermostaat ziet met de juiste instellingen namelijk precies wanneer je thuis bent en wat je dan verbruikt. Op basis van die gegevens kun je kijken waar je energie kunt besparen.

Zo kom je er misschien achter dat je een echte energieslurper in je huis hebt staan, zoals een oude koelkast of een oude wasmachine. Dat is zonde van je energie en je geld! Daarnaast kun je met een slimme thermostaat een heel energieplan samenstellen waarbij je zo’n smart apparaat aanleert wanneer je er wel en niet bent. Op basis daarvan wordt er veel minder energie verbruikt wat je terug gaat zien op je energierekening.

Vervang energieslurpers met apparaten met een energielabel

Over energieslurpers gesproken: veel mensen beschikken over zulke apparaten terwijl ze geen idee hebben dat ze zoveel energie verbruiken. Een oude koelkast moet bijvoorbeeld erg veel energie verbruiken om goed koud te blijven en een oude vaatwasser werkt misschien veel minder goed dan in het begin waardoor het apparaat meer energie nodig heeft om te functioneren. Daar gaat je geld!

In verhouding ben je veel minder geld kwijt wanneer je voor dit soort apparaten nieuwe apparatuur met energielabel koopt. Natuurlijk moet je daarvoor eerst een investering doen, maar uiteindelijk is het goedkoper omdat je energierekening er lager door wordt. Let hierbij goed op het energielabel zodat je zeker weet dat je apparatuur koopt dat energiezuinig is.

Stap over op LED-verlichtingvoor energie besparen thuis

Tot slot nog een simpele tip waarmee je veel geld en energie kunt besparen: de overstap op LED-verlichting. Wanneer je thuis nog over gloeilampen en halogeenlampen beschikt, is dit het moment om ze te vervangen met LED-lampen. Wist je bijvoorbeeld dat je al tot 85% elektriciteit bespaart wanneer je gloeilampen vervangt met LED? Dat is echt een bizar verschil voor je energierekening!

Daarbij gaat een LED-lamp ook nog eens veel langer mee wat met het oog op duurzaamheid (en op je portemonnee) veel fijner is. Je betaalt weliswaar één keer iets meer voor zo’n lamp maar je bent in verhouding veel minder geld kwijt. Dat is naast rolluiken laten plaatsen, oude apparaten vervangen en een slimme thermostaat aanschaffen een handige tip om energie te besparen thuis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook