Full Width Featured Image With Sidebar
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Een persoonlijke lening of doorlopend krediet: hier moet je op letten als je geld wilt lenen

We hebben geen geldboom in de tuin groeien. Hoe pijnlijk die realisatie ook is, kunnen we niet om het feit heen dat geld overal voor nodig is. Vakanties, kleding, de kapper, de kinderen: een normaal gezinsleven onderhouden kost geld. Steeds meer geld ook, want sinds de inflatie door het dak schiet en de tekorten er nog een schepje bovenop doen, moeten veel dames concessies doen in hun dagelijkse leven. Het kan zijn dat je net van plan was een grote aankoop te doen, zoals die verbouwing die uitgesteld werd door corona of die bedrijfswagen voor je eigen onderneming. Een manier om deze investeringen alsnog te kunnen maken is door een lening af te sluiten. Hierin worden twee vormen vaak genoemd: persoonlijke lening en doorlopend krediet. Wat is het verschil, en waarop moet je letten? En welke past het beste bij jou? Wij leggen het je uit.

De verschillen

Zowel een persoonlijke lening als doorlopend krediet is een vorm van leningen, die vooral verschillen in de voorwaarden van de kosten. Een persoonlijke lening wordt vooral gebruikt voor eenmalige investeringen. Hierbij wordt één keer het hele bedrag op je rekening gestort. Omdat je van tevoren weet hoeveel je gaat lenen, weet je ook precies hoeveel je af gaat lossen. Omdat een persoonlijke lening met een vaste rente werkt, is dit bedrag maandelijks altijd hetzelfde. Een persoonlijke lening geeft je dus veel zekerheid: van tevoren weet je precies hoeveel je krijgt, en hoelang je wat moet terugbetalen. 

Bij een doorlopend krediet spreek je met de verstrekker een kredietlimiet af. De eerste twee jaar kan je dan zelf beslissen hoeveel je van dit bedrag opneemt. Over het opgenomen geld betaal je daarna alleen rente en aflossing. De flexibiliteit is handig, maar het brengt ook onzekerheden met zich mee: je betaalt namelijk nooit hetzelfde bedrag omdat je verschillende bedragen opneemt waarover je ook rente betaalt. Deze rente is tevens variabel en kan dus ook schipperen.

Welke kies ik?

Maar, als je dan geld wil lenen, voor welke vorm ga je dan? Hierbij is het verstandig goed te kijken naar waarvoor je het geld gaat lenen. Maak je een eenmalige investering, zoals een verbouwing waarvan de offerte al klaarligt, een auto of een studie of cursus, dan is een persoonlijke lening waarschijnlijk jouw beste optie. Wanneer je deze trouwens gebruikt voor je woning, mag je de rente aftrekken van de belasting. Dat kan je verbouwing een boel geld schelen.

Als je voor een langere tijd wat meer ademruimte nodig hebt, kan het echter handiger zijn voor je om een doorlopend krediet aan te gaan. Zo kan jij altijd zelf bepalen wanneer en hoeveel geld je opneemt. Natuurlijk is het bij beide wel zaak goed van tevoren te oriënteren. Geld lenen kost áltijd geld, dus zorg ervoor dat je een plan hebt om het op termijn weer allemaal terug te betalen. Kijk ook goed naar waar je je lening aangaat. Zorg ervoor dat je de verstrekker checkt op betrouwbaarheid en veiligheid. Een persoonlijke lening of doorlopend krediet: hier moet je op letten als je geld wil lenen

De trendy vrouw weet alles

Tegenwoordig is er overal en nergens informatie beschikbaar. Binnen een handomdraai heb je alles tot je beschikking dat je nodig hebt en kun je zo achter van alles komen over welk onderwerp je dan ook wil. Als je vaker op onze site komt, dan weet je hier van alles over. Je bent je maar al te goed bewust van het feit dat je hier veel informatie kunt vergaren over vele onderwerpen. Dat is mooi, want we willen je dat ook precies bieden. Vandaag willen we je nog meer vertellen. Niet over een specifiek onderwerp, maar over hoe je nu gedegen kennis kunt verzamelen over een bepaald onderwerp. Je leert dus kort gezegd hier hoe je meer informatie kunt verzamelen en hoe je dit beter kunt verwerken. Als je nieuwsgierig bent geworden naar hoe je dit voor elkaar kunt krijgen, dan mag je snel verder gaan lezen. 

Internet

Zoals je weet, biedt het internet je veel mogelijkheden aan. Je zit nu op het internet, dus als het goed is weet je hier wel het een en ander vanaf, maar er is nog veel meer te ontdekken. Je kunt simpelweg Googelen op termen die je interesseren en eens kijken naar wat er naar boven komt, maar je kunt ook specifieke zoekfuncties gebruiken. Voor wetenschappelijke literatuur kun je bijvoorbeeld Google Scholar gebruiken. Ook kun je zoektermen, niet per se op Google Scholar, husselen om te kijken naar de juiste resultaten. Wil je bijvoorbeeld meer weten over een persoonlijke lening? Kijk dan eens op Google door ‘lening persoonlijk’ op te zoeken. Je kunt zo misschien hele andere, maar wel gewenste resultaten krijgen.

De juiste personen

Dan kun je nog de juiste personen opzoeken. Als je meer over een bepaald onderwerp wil weten, dan kun je bijvoorbeeld personen opzoeken die hier uitgebreide kennis over hebben. Zo kun je voor advies over geld en het omgaan hiermee een financieel expert inschakelen, of Youtube filmpjes opzoeken van iemand die hier verstand van heeft. Daarnaast kun je een soort ‘mentor’ zoeken op dit gebied. Dit is dan iemand die je begeleid in hetzelfde proces dat hij/zij ooit ook heeft meegemaakt. Je duikt samen in de complexiteit van de materie die jij onder de knie wil krijgen. 

Optimaliseren informatieverwerking

Dan is het tijd om aan de slag te gaan met de manier waarop jij informatie verwerkt. De kans is groot dat dit verre van de optimale wijze gaat en daarom zul je hiermee moeten spelen. Je gaat kijken naar wat voor jou de beste manier is om informatie tot je te nemen. Je kunt dit doen door te lezen, te kijken, te luisteren of interactief mee te doen. Over het algemeen is er niet echt een beste manier uit te zoeken, maar is wel een goede manier om er vervolgens wat mee te doen. Hoe je dit doet? Door, nadat je de informatie tot je hebt genomen, het samenvattend op te schrijven. Je brein registreert deze bewegingen en dan onthoud je het een stuk beter. Daarnaast is het goed om hier met mensen over te sparren, probeer dit ook eens.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook