Full Width Featured Image With Sidebar
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Een leuk en uniek cadeautje: een Delfts Blauw tegeltje

Ben je op zoek naar een cadeautje voor een verjaardag, of een zakelijke relatie? Kies dan eens voor een Delfts Blauw tegeltje! Van een Delfts Blauw tegeltje maak je een uniek en persoonlijk geschenk door het te laten bedrukken met je eigen tekst of print. Het is zelfs mogelijk om meerdere tegeltjes te laten bedrukken met elk een eigen print. 

Hoe is Delfts Blauw ontstaan?

In de zeventiende eeuw kwam het Chinese porselein naar Europa. Het werd ongekend populair in Nederland. Helaas konden alleen de welgestelde mensen dit betalen. Daarom probeerde men het na te maken. Dat werd gedaan met geglazuurd aardewerk. Inspiratie voor het beschilderen van dit aardewerk haalde men uit de afbeeldingen op het Chinese porselein. Zo werd het ook betaalbaar voor de minder rijke mensen. 

In Delft ontstond het grootste centrum voor dit nieuwe aardewerk, dankzij de gunstige ligging van de stad. Enerzijds doordat de rivier de Schie de stad verbindt met de grote handelssteden in het westen, van daaruit kon het aardewerk worden geëxporteerd naar andere landen. Anderzijds omdat de klei voor het maken van aardewerk uit het rivierengebied in de buurt van Delft kwam. 

Een Delfts Blauw tegeltje

Hoewel er allerlei Delfts Blauwe voorwerpen zijn is het tegeltje toch wel één van de bekendste. Vroeger werden ze gebruikt voor het betegelen van muren en haarden en straalde het status en rijkdom uit. Tegenwoordig kun je zelf tegeltjes maken, geheel volgens eigen ontwerp.

Waarom is een Delfts Blauw tegeltje een leuk cadeautje?

Een Delfts Blauw tegeltje is een leuk cadeautje omdat je het heel persoonlijk kunt maken. Laat je lijfspreuk op het tegeltje drukken, of verzin een pakkende tekst en verras de ander met dit unieke cadeau! Wil je je zakelijke relaties en klanten een geschenk geven? Dan is het ook mogelijk om de tegeltjes te bedrukken met het bedrijfslogo. 

Aan wie geef je een Delfts Blauw tegeltje?

Eigenlijk is een tegeltje leuk voor elke gelegenheid. Of je nu een verjaardag hebt, op zoek bent naar een relatiegeschenk of als je gewoon iemand wilt verrassen, een tegeltje is altijd een goed idee. Je kunt er zowel mannen als vrouwen blij mee maken en het is niet aan leeftijd gebonden. 

Hoe worden de tegeltjes gemaakt?

De tegeltjes worden op ambachtelijke wijze gemaakt. Dat betekent dat de klei wordt gekneed en gevormd tot een tegeltje. Alleen de beste klei komt hiervoor in aanmerking. Vervolgens wordt het ontwerp met de hand op een tegeltje aangebracht. Daarna volgt het droogproces en komt er een transparante glazuurlaag over het tegeltje. Dit beschermt de tegel en zorgt ervoor dat de kleuren mooi blijven. Als de tegel klaar is, gaat het de oven in. De hoge temperatuur van de oven laat het glazuur smelten waardoor het hard wordt en mooi gaat glanzen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

Stop met werken met je handen, tijd voor wat speeltjes!

Bekijken