Full Width Featured Image With Sidebar
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Een goede verlichting in huis? Zo doe je dat!

Verlichting is iets dat een huis echt kan maken of kraken. Je hebt natuurlijk licht nodig om alles goed te kunnen zien, maar licht bevat ook bij uitstek de optie om een sfeer neer te zetten in jouw woning. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk exact? Hoe zorg je ervoor dat jouw interieurverlichting helemaal tot zijn recht komt? Waar moet je op letten? Het zijn vragen die je je vast al eens gesteld hebt. Om je op weg te helpen hier alvast drie gouden tips!

Speel met natuurlijk licht

Als je aan verlichting denkt denken de meeste mensen gelijk aan LED lampen, aan plafonnières of inbouwspots. Nochtans is in veel woningen de belangrijkste basis van de verlichting simpelweg het natuurlijk licht. Dit licht op een goede manier gebruiken kan het verschil maken tussen een woning waar het heerlijk toeven is en een donkere krocht waar je liever buiten blijft. In de regel tracht men doorheen de dag zoveel mogelijk natuurlijk licht binnen te laten. Dit zorgt voor een levendige ruimte en een natuurlijke warmte. Bij nieuwere woningen gaat dit meestal vrij vlot: nieuwe woningen beschikken vaak over horizontale ramen die heel wat licht doorlaten. Bij oudere woningen vind je vaak verticale ramen terug en dit laat het licht wat minder goed door. Dit kan je oplossen door een raam bij te plaatsen of door de gordijnen gewoon helemaal open te gooien. Toch graag net iets meer privacy? Dan kan je ook lichtdoorlatende gordijnen aankopen!

Kies voor verlichting met een functie

Elk huis heeft een basisverlichting die ervoor zorgen dat wanneer de nacht valt alle ruimtes voldoende verlicht zijn om iets te zien. Echt speciaal wordt het echter pas wanneer je naast de basisverlichting ook een duidelijk plan hebt voor de functionele verlichting. Wat houdt dit in? Dit zijn lampen die een specifieke plek in huis extra belichten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een mooie leeslamp bij jouw favoriete zetel. Denk aan een spot die op een kunstwerk schijnt, denk aan de lamp die boven de eettafel hangt. Functionele verlichting is wat de sfeer in een huis echt neerzet wanneer het avond is. Om dat helemaal op orde te krijgen kies je best voor dimbare lichten. Zo schijnen ze op volle sterkte voor de praktische zaken en zijn ze heerlijk sfeervol als het net iets romantischer mag.

Vergeet LED lampen niet

LED lampen zijn bij uitstek de sfeermakers in een woning. Waar dit type lamp vroeger een nogal kille en ongezellige uitstraling had is dat al lang niet meer het geval. Weinig andere types lampen bieden een even breed spectrum aan licht aan zoals LED lampen. Je kunt ze dimmen, je kunt ze switchen van hard licht naar zacht licht en vaak zelfs van kleur veranderen. Bovendien zijn LED lampen ook nog eens goed voor het milieu en een stuk beter voor jouw portemonnee. Veelzijdig en met praktische voordelen. Wat zoek je nog meer?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook