Full Width Featured Image With Sidebar
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Duurzaam en sfeervol verwarmen met een houtkachel

Ben je op zoek naar een sfeervol alternatief voor de centrale verwarming? Wil je op een duurzame manier je kamer verwarmen? Denk dan eens na over het plaatsen van een houtkachel. Nu de gasprijzen steeds verder oplopen, zie je meer en meer belangstelling ontstaan voor deze vorm van verwarmen. De houtkachel is populairder dan ooit en dat is niet zonder reden!

Voor elk interieur

Een open haard in huis is niet voor iedereen haalbaar. Daarvoor moet zich immers een geschikt rookkanaal in de wand bevinden. Bovendien ben je met een open haard altijd een deel van je wand kwijt en dat past niet altijd goed. Bij een kleine houtkachel is dat anders. Ze staan vrij in de ruimte en behoeven verder alleen een rookafvoerbuis. Zo’n buis kun je eigenlijk overal wel kwijt, dus daarom ben je met de keuze voor een houtkachel veel flexibeler in de verdere opstelling van je interieur.

De perfecte sfeer in huis

Vuur wordt over het algemeen geassocieerd met sfeer. Niet voor niets plaatsen we vuurkorven bij evenementen en kaarsen in onze huizen. Ook de houtkachel levert een mooie bijdrage aan een fijne sfeer in huis. Sommige mensen vinden het heerlijk om naar de vlammen van zo’n kachel te staren. Doordat je een vrijstaande houtkachel vrijwel overal in de kamer neer kunt zetten, kun je er dus ook altijd vlakbij gaan zitten, bijvoorbeeld om een fijn boek te lezen, terwijl je geniet van de warme straling die uit de kachel komt.

Duurzaamheid voorop

Elektrisch verwarmen en verwarmen op basis van aardgas liggen al een tijdje onder vuur. Er moet immers heel wat gebeuren voordat deze energiebronnen bij jou beschikbaar zijn. Verwarmen door houtblokken te verbranden is in dat opzicht minder milieubelastend. Natuurlijk, het kost bomen, maar die kun je ook weer aanplanten. Wanneer je voor elke omgehakte boom een nieuwe boom plant, houd je de natuur in evenwicht. Daarom is van belang om er bij de inkoop van hout voor je kachel goed op te letten dat het voorzien is van een keurmerk waarmee verantwoord bosbeheer gegarandeerd wordt.

Hoog rendement

Wist je dat een houtkachel naar verhouding een zeer hoog rendement heeft? Als je een open haard in huis hebt, profiteer je weliswaar van sfeer, maar nauwelijks van warmte: hooguit een vijfde van de warmte komt in je woonkamer terecht. Bij een houtkachel is dat zo’n 75 procent!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

Stop met werken met je handen, tijd voor wat speeltjes!

Bekijken