Full Width Featured Image With Sidebar
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • De waarde van het levenstestament in bepaalde situaties

Heb jij al eens nagedacht aan het opstellen van een levenstestament? Je bent niet de enige wanneer je deze vraag met “nee” beantwoordt. Want er is zelfs een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking die geen idee heeft wat een levenstestament precies is. Op zich is het best een vreemde naam. Want een normaal testament treedt pas in werking na het overlijden van de ondergetekende. Zoals de naam al doet vermoeden is dat bij het levenstestament niet het geval. We leggen hieronder uit wat dit document is en waarom het extra waarde heeft voor de ambitieuze vrouw met een eigen onderneming. 

Wanneer een levenstestament in werking treedt

Een levenstestament heeft waarde wanneer de eigenaar van het document nog in leven is. Maar om wat voor reden dan ook is zij niet in staat om zelfstandig beslissingen te nemen. Het is een behoorlijk uitgebreid document. Hoewel het niet nodig is om alles compleet in te vullen. Er zijn namelijk verschillende onderdelen. Sommige hebben betrekking op medische behandelingen, anderen gaan over je financiële middelen en er is een speciaal gedeelte voor de echte zakenvrouw. 

Lees meer over het levenstestament en vind de beste notaris bij jou in de buurt. 

Het levenstestament is extra belangrijk voor ondernemende vrouwen

Ben jij een ondernemer met een eigen bedrijf? Dan heeft het opstellen van een levenstestament voor jou nog meer waarde. Je geeft namelijk aan wie er in jouw plaats de leiding over het bedrijf overneemt. Ontzettend handig, zelfs wanneer je slechts korte tijd niet in stat bent om je bedrijf zelf aan te sturen. Want op bepaalde momenten dienen beslissingen te worden genomen. Anders lopen projecten en bestellingen in het water. In je levenstestament geef je aan wie jij genoeg vertrouwt om de verantwoordelijkheid te dragen. Enkel dit gedeelte van het levenstestament bespaart je in specifieke gevallen grote problemen. 

Andere componenten van het levenstestament

Net zoals bij het standaard testament verklaar je in het levenstestament wat er met je financiële middelen dient te gebeuren. Laat je schenkingen aan familieleden en goede doelen doorlopen? Verder geef je desgewenst aan wie het recht heeft om in jouw huis te wonen. Wellicht het belangrijkste deel bevat je wensen wat betreft medische behandelingen. Oneindig doorgaan met medische ingrepen is namelijk lang niet altijd begerenswaardig. Door alles helder te laten noteren voorkom je onenigheid tussen familieleden. Je stelt een levenstestament dus niet alleen voor jezelf ook, maar ook voor je dierbaren. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook