Full Width Featured Image With Sidebar
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • De voordelen van planten en tuinen in scholen

Steeds meer scholen organiseren milieuschoolprojecten om leerlingen over de natuur te leren. Het kunnen specifieke evenementen zijn zoals het aanleggen van groene ruimten tot schoolmoestuinen. Er zijn tal van mogelijkheden, met voordelen voor iedereen: scholen, studenten en groenvoorziening.

Welzijn groeit in groene scholen

Contact met de natuur kalmeert de geest en vermindert gevoelens van woede, vijandigheid en angst aanzienlijk. In een context waar leerlingen rumoerig kunnen zijn, maken planten het klimaat voor iedereen rustiger. 

Opkomend onderzoek op het gebied van stadsvergroening en stadsbossen wijst op de voordelen die groene ruimte heeft voor ons welzijn. Een concept dat in deze wereld snel aan populariteit wint, zijn groene schoolpleinen. Een groen schoolplein kan bestaan uit klaslokalen buiten, interactieve bloemen- en/of moestuinen, speelpaden, bomen en planten, ecologisch gemaakte klimstructuren en meer.

Groene schoolpleinen geven kinderen de kans om een gezonde buitenomgeving te ervaren als onderdeel van hun dagelijkse routine. Vergroening van het schoolplein creëert een educatieve omgeving die natuur en duurzaamheid verbindt met onderzoeken, leren en fantasierijk spel.

Groene schoolpleinen kunnen positieve gezondheids-, leer- en betrokkenheidsvoordelen hebben voor kinderen van alle leeftijden:

Gezondheid

De gezondheidsvoordelen zijn:

• Groene schoolpleinen stimuleren fantasierijk en verkennend spel, wat een creatieve omgeving en een gezonde uitlaatklep voor energie bevordert

• Groene schoolpleinen bevorderen een gezondere levensstijl door meer lichaamsbeweging

• Groene ruimten hebben therapeutische eigenschappen die het mentale welzijn helpen verbeteren en bijdragen aan rustigere kinderen met minder negatieve emoties

Verbeterde leeromgeving

Studies hebben aangetoond dat kinderen die actief bezig zijn met de natuur ‘betere cijfers, hogere testscores en verbeterde kennis’ hebben over een verscheidenheid aan onderwerpen. Groene schoolpleinen kunnen kinderen helpen zich te concentreren en hun gedrag en aandachtspatronen te reguleren

Betere toegang tot de natuur

Groene schoolpleinen hebben de mogelijkheid om elk kind dagelijks toegang te geven tot de natuur, ongeacht hun sociaaleconomische achtergrond. Directe toegang tot de natuur helpt bij het bevorderen van zintuiglijke rijke ervaringen in een steeds meer gedigitaliseerde wereld.

Groene schoolpleinen zullen de volgende generatie leren om samen te leven met de natuur en bewust te leven. Ze zullen studenten inspireren om deel te nemen aan en meer te leren over biologisch geteeld voedsel, leefgebieden van dieren in het wild, op de natuur gebaseerde creativiteit en duurzame praktijken.

Planten op scholen

Planten op scholen helpen leerlingen zich te concentreren en hun geheugen te verbeteren. In vegetaliseerde klaslokalen verbeteren de prestaties van leerlingen op het gebied van wiskunde, wetenschappen en spelling met 10 tot 15% . De reden hiervoor is dat planten zowel de CO2 in de lucht als het omgevingsgeluid efficiënt filteren, waardoor ze zich beter kunnen concentreren.

Deze elementen creëren een schoolomgeving die gunstig is voor het welzijn, waardoor leerlingen in optimale omstandigheden kunnen opgroeien en leraren zich kunnen concentreren op het lesgeven.

Het stimuleert ook het leren bij het aanleggen van groene ruimten en transformeren planten in leermiddelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook