Full Width Featured Image With Sidebar
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • De belastingvoordelen van Private Lease

De tijd dat leasen alleen beschikbaar was voor zakelijke rijders is voorbij. Het aantal Private Lease auto’s neemt al jaren toe. Dat is niet verwonderlijk, gezien de vele voordelen die Private Leasen te bieden heeft. Zo rijd je voor een vast bedrag per maand in een nieuwe auto en is onderhoud daarvan inbegrepen. Wat veel mensen niet weten, is dat er daarnaast verschillende belastingvoordelen zijn verbonden aan een auto privé leasen.  

Is Private Lease aftrekbaar van de belasting?

In principe zijn de kosten van een Private Lease auto niet aftrekbaar van de belasting. Zo’n auto lease je namelijk voor privégebruik. De Belastingdienst betaalt niet voor deze eigen ritjes. Dit betekent dat je geen van de vaste maandelijkse kosten terug kan vorderen. 

Welke belastingvoordelen heeft Private Leasen?

Bijtelling

Er is bij Private Lease geen fiscale bijtelling. Dit komt doordat het contract op jouw eigen naam staat en je zelf betaalt. Gebruik je de auto ook voor zakelijke doeleinden, bijvoorbeeld omdat je zelfstandig ondernemer bent, dan kun je de gereden kilometers opgeven als zakelijke kosten. De vergoeding is in dit geval 19 cent per zakelijk gereden kilometer.    

Je betaalt alleen bijtelling wanneer je in een auto van de zaak rijdt. Zo’n auto is namelijk bedoeld voor werkgerelateerde ritjes. Gebruik je de auto ook privé, dan ziet de belastingdienst dit als inkomen. Het bijtellingsbedrag wordt bij je belastingaangifte opgeteld bij je inkomen. Dit geldt overigens alleen als je meer dan 500 kilometer aan privéritten maakt met je zakenauto.

Geen wegenbelasting

Bij het particulier leasen van een auto betaal je geen wegenbelasting. Dit doet de leasemaatschappij. De wegenbelasting zit namelijk al inbegrepen in je maandbedrag.

Geen BPM (aanschafbelasting)

Normaliter betaal je aanschafbelasting als je een auto of motor koopt. Dit geldt niet voor elektrische auto’s. Omdat je bij private lease de auto niet bezit, hoef je ook geen BPM te betalen. 

Terugvorderen van btw

Het bedrag dat je maandelijks bij Private Lease betaalt is inclusief btw. Gebruik je de auto ook voor je werk, dan is deze btw aftrekbaar. Dit geldt dus alleen voor de btw die betrekking heeft op het zakelijke gebruik van de auto. Om deze reden is het wel nodig om goed bij te houden welke ritten je privé maakt en welke zakelijk. 

Private Lease en belasting 

Deze voordelen maken het een interessante optie voor veel mensen. Zowel voor particulieren als voor zelfstandig ondernemers. De kosten bij Private Lease zijn daarnaast vast en overzichtelijk, wat voor veel rust kan zorgen. Twijfel je of Private Lease iets voor je is, ga dan na wat je belangrijk vindt aan een auto en maak vervolgens een vergelijking tussen leasen en kopen. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

Stop met werken met je handen, tijd voor wat speeltjes!

Bekijken