Full Width Featured Image With Sidebar
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Alles wat je moet weten over rabatdelen

Ben je op zoek naar gevelbekleding? Dan kom je vast en zeker ook rabatdelen tegen. Deze planken of panelen worden al sinds jaar en dag gebruikt om gevels te bekleden. Vroeger werden ze vervaardigd uit hout, maar tegenwoordig kiezen mensen steeds vaker voor kunststof rabatdelen. Twijfel je of je jouw gevel moet bekleden met rabatdelen? Lees dan vooral verder. In deze tekst vertellen wij je namelijk alles wat je over deze gevelbekleding moet weten. 

Wat zijn rabatdelen?

Hierboven las je al dat rabatdelen planken of panelen zijn die gebruikt kunnen worden om gevels te bekleden. Ondanks dat de naam van deze gevelbekleding je misschien niet direct iets zegt, is de kans groot dat je weleens een rabatdeel in je handen hebt gehad. De onderkant van zo’n plank of paneel heeft een groef, terwijl de bovenkant een geschulpte rand heeft. Plaats je twee rabatdelen op elkaar? Dan kun je de geschulpte rand van het ene deel in de groef van het andere deel schuiven. Hierdoor sluiten rabatdelen altijd goed op elkaar aan.

Welk materiaal kies je?

Als je rabatdelen wilt gebruiken om jouw gevel te bekleden, moet je een materiaal kiezen. Deze gevelbekleding is namelijk zowel in hout als kunststof verkrijgbaar. Vroeger werd er vaak voor hout gekozen, maar tegenwoordig gaat de voorkeur van veel mensen uit naar kunststof. Dit komt vooral doordat kunststof rabatdelen een stuk onderhoudsvriendelijker zijn dan houten rabatdelen. Kunststof gevelbekleding verkleurt namelijk niet door uv-licht en rot ook niet door vocht. Hierdoor hoef je het niet te schilderen om het mooi te houden. Daarbij komt kunststof rabatdelen ook met houtnerf verkrijgbaar zijn. Hierdoor is kunststof nauwelijks nog van hout te onderscheiden. 

Waar kun je ze allemaal voor gebruiken?

Voordat je ervoor kiest om jouw gevel te bekleden met rabatdelen, ben je vast benieuwd waar je ze voor kunt gebruiken. Deze planken of panelen worden veelvuldig gebruikt voor het bekleden van de gevels van een chalet, stacaravan, overkapping of tuinschuurtje. Daarnaast worden ze ook veel gebruikt om de gevel van een woning te bekleden. Ook bedrijven kiezen steeds vaker voor deze gevelbekleding. Rabatdelen zijn namelijk een makkelijke, snelle en relatief goedkope manier om de gevel van een bedrijfspand te bekleden.

In welke kleuren zijn rabatdelen verkrijgbaar?

Wil je jouw gevel (gedeeltelijk) bekleden met kunststof rabatdelen? Dan moet je ook bepalen wat de kleur van de gevelbekleding wordt. De mogelijkheden zijn op dit gebied nagenoeg eindeloos. Als je twijfelt tussen meerdere kleuren, kun je het beste kleurmonsters opvragen. Deze kun je online vaak gratis bestellen. Het grote voordeel hiervan is dat je met eigen ogen kunt zien hoe de kleur van kunststof rabatdelen in het echt uitvalt. Dit maakt het vaak makkelijker om een kleur te kiezen. Ga je toch voor houten rabatdelen? Dan kun je deze in iedere gewenste kleur schilderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

Stop met werken met je handen, tijd voor wat speeltjes!

Bekijken