Full Width Featured Image With Sidebar
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • 3 tips om een verslaving te voorkomen

Het is zeer waarschijnlijk dat iemand op een bepaald moment in zijn leven middelen gaat uitproberen en begint met bijvoorbeeld drugs- of alcoholgebruik. Vaak zie je dat dit op latere leeftijd kan leiden tot een verslaving en andere gezondheidsproblemen.

In dit artikel geven we je 3 eenvoudige maar effectieve tips om een verslaving aan bijvoorbeeld alcohol of drugs te voorkomen.

Weg met triggers

Iedereen heeft zijn eigen triggers die hen verleiden om weer drugs te gaan gebruiken. Misschien is het een bepaalde persoon of een groep mensen. Misschien is het een tijd van het jaar. Misschien is het een plaats of type omgeving. Wees je bewust van je triggers en onderneem stappen om ze te vermijden.

Dit kan zo simpel zijn als het vermijden van een bepaalde locatie of het vragen van extra ondersteuning tijdens de vakantie. Maar misschien moet je ook drastischer maatregelen nemen, zoals het verplaatsen of loslaten van vroegere vriendschappen. Hoe moeilijk het ook is, het aanpakken van je triggers zal je helpen om op de lange termijn drugsvrij te blijven.

Als de tijden moeilijk worden, onthoud dan dat dit een tijd van grote verandering is en dat er lessen en inzichten worden opgedaan om later te gebruiken.

Je kunt tegenwoordig overigens ook online werken aan je verslaving. Tacton is zo’n aanbieder. Hun training is gebaseerd op de methodiek en ervaring van Tactus Verslavingszorg, een gerenommeerde Nederlandse zorgorganisatie. Bij dit soort trajecten krijg je vaak ondersteuning bij het werken aan je triggers. Vaak zijn dit trajecten die volledig op maat gemaakt zijn en waarbij je in je eigen tempo kunt werken aan je ontwikkeling. Het voordeel van online zo’n traject doen? Je kunt het veilig in je eigen omgeving doen. Klik hier voor meer info over een online traject.

Oefen positieve zelfpraat

Vier je overwinningen in plaats van je te concentreren op vermeende mislukkingen. Je hebt al de ongelooflijk moedige stap gezet om door het verslavingsherstel te lopen. Waar je ook bent in je reis, je bent al een kampioen. Wanneer je in de verleiding komt om jezelf te bekritiseren, eerdere fouten uit te schelden of negatieve emoties te verdoven met een middel, concentreer je dan op het gebruik van positieve zelfpraat.

Denk aan de dingen waar je trots op bent en eventuele ervaringen waarbij je in staat was om sterk te blijven in je nuchterheid. Maak een lijst met eigenschappen die je leuk vindt aan jezelf of waar anderen je voor hebben gecomplimenteerd. Omring jezelf met positieve uitspraken en dingen die je inspireren en opwinden.

Bouw gewoontes op om bezig te blijven

Wanneer je een taak keer op keer herhaalt, begin je een gewoonte te creëren – iets dat je kunt doen zonder er echt over na te denken. Sommige gewoonten zijn goed, zoals tanden poetsen of sporten, terwijl andere – zoals drugsgebruik of roken – slecht zijn.

Wanneer je goede of slechte gewoonten aanleert ben je eigenlijk je brein aan het herprogrammeren. Herhaalde taken creëren nieuwe paden in je hersenen en worden permanent. Daarom is het zo moeilijk om slechte gewoonten te doorbreken. Je moet letterlijk je hersenen opnieuw programmeren om die gewoonten te doorbreken.

Gewoonten hebben allemaal dezelfde vier stadia: je ontvangt of ontmoet een gewoonte-cue, je ervaart een verlangen, je reageert op dat verlangen en je ontvangt een beloning.

Klinkt dat bekend? Als dat zo is, komt dat omdat verslaving erg op elkaar lijkt en daarom kan het zo moeilijk zijn om je weg naar herstel te vinden.

Leer hoe je goede gewoonten kunt opbouwen die je slechte zullen overheersen. Het kan zo simpel zijn als gaan hardlopen of gewichtheffen als je zin hebt in een van je slechte gewoonten. Misschien moet je alleen zijn, misschien moet je een beroep doen op je ondersteuningssysteem. Wat je ook moet doen, het opbouwen van gewoontes kan je helpen verslaving te voorkomen tijdens je hersteltraject.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook