PIR wordt vaak gebruikt bij verschillende isolatieklussen, het is daarom een van de meest populaire isolatiematerialen bij zowel renovatie als nieuwbouw. Vaak worden ze geplaatst bij platte en hellende daken, vloeren, plafond- en zolder afbouw, houtskelet- en interieurbouw en badkamerwanden- en vloeren. PIR bestaat uit het materiaal polyisocyanuraat. Het kunststofschuim is licht in gewicht en dus makkelijk te vervoeren. Meer weten over PIR? Lees dan verder!
Eigenschappen van PIR
Er zijn verschillende varianten op PIR zoals XPS, EPS en PUR. PIR heeft hiervan de hoogste isolatiewaarde, dus het isoleert beter. Naast de uitstekende thermische isolatie is het ook nog eens super duurzaam dankzij de hoge drukbestendigheid. PIR isolatieplaten bevatten zowel aan de boven- als onderkant een aluminium cachering. Deze houd de extra warmte vast en houdt condensatie tegen. Een ander groot voordeel van PIR-platen is dat ze licht in gewicht zijn, ook nemen ze zeer weinig ruimte in. PIR valt qua brandwerendheid in de B-klasse van de Europese Brandclassificatie Isolatiemateriaal. Dat houdt in dat het wel brandbaar is, maar dat het eigenlijk heel moeilijk verbrand en het dus weinig bijdraagt aan brand.
PIR wordt vaak vergeleken met PUR, want ze hebben dezelfde grondstof en bijna dezelfde naam. In principe is PIR een betere versie van PUR, want het heeft een hogere isolatiewaarde en meestal een lagere Lambda-waarde dan PUR. PIR is gemakkelijk op maat te zagen met een gewone zaag, cirkelzaag of decoupeerzaag. Terwijl PUR met een apparaat gespoten moet worden.
Niet elke PIR-plaat is geschikt voor elke isolatieklus. Daarom bestaan er verschillende soorten; PIR OSB platen, PIR afschot, PIR gips platen, PIR 2-zijdig aluminium en PIR spouwplaten.
Groot aanbod aan PIR-platen
Ben je op zoek naar de juiste PIR-platen? Bij Sleiderink Bouwmaterialen vind je een ruim aanbod aan PIR isolatieplaten, je kunt er eenvoudig verschillende diktes bestellen. Ook kun je je er laten adviseren door een product specialist.