Na lang wikken en wegen heb je de knoop doorgehakt en ben je van plan om over te schakelen tot kunstgrassen op je terras of in je tuin. Dit is een uitstekend idee en je zal het je zeker achteraf niet beklagen. De dag van vandaag is kunstgras trouwens nauwelijks nog te onderscheiden van het echte gras. Gele verdroogde grasplekken of onkruid wieden behoort definitief tot de voltooid verleden tijd. Maar welke verschillende soorten kunstgrassen zijn er op dit ogenblik op de markt en waar moet je opletten bij de aanschaf. Een klein overzicht wat je bij de aankoop niet uit het oog moogt verliezen. 3 praktische tips die je keuze helpen bepalen.
1. Soort gras en welke kleur
Je zal voor jezelf moeten uitmaken welke kunstgrassen je voorkeur wegdragen. Veel hangt af van bepaalde externe factoren. Denk maar op het eerste zicht of je nog spelende kinderen of huisdieren in huis hebt. Wanneer dit het geval is speelgras een uitstekend alternatief. Wanneer je tuin of terras minder wordt belopen, kan je best voor het zogeheten landscape kunstgras gaan. Maar misschien heb je sportieve plannen op de grasmat? Dan ligt sportgras meer voor de hand. Om alle misverstanden uit de weg te ruimen. Kunstgrassen heb je tegenwoordig in verschillende kleuren. De kleur die je kiest hangt uiteraard af van je persoonlijke voorkeur en smaak. De meest voorkomende kleuren zijn: groen, beige, grijs en bruin.
2. De lengte is een belangrijke factor
Je staat er misschien niet bij stil, maar de huidige kunstgrassen die op de markt zijn worden in verschillende lengtes verkocht. De lengte en de dikte van de kunstgrasvezels zorgen voor het uiterlijk. Hoe langer het kunstgras is, hoe zachter het gras aanvoelt. Deze factoren bepalen uiteraard ook het prijskaartje: hoe langer, hoe groter de aanschafprijs gaat zijn. Om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt, kan je best enkele stalen van kunstgrassen opvragen. Op die manier schat je best zelf in welke grassoorten bij je tuin passen.
3. Heikel punt: zelf aanleggen of niet
Wanneer je de prijs wil drukken, zal je zelf moeten bepalen of je het nieuwe gras zelf gaat aanleggen of dat je beroep doet op een gespecialiseerd bedrijf. Voor wie regelmatig een manusje-van-alles is, kan overwegen om de graszoden zelf aan te leggen. Bij levering wordt automatisch informatie verstrekt hoe je het gras op de juiste wijze moet uitrollen, snijden en de naden moet maken. Heikel punt bij de aanleg is dat de ondergrond recht en vrij stevig moet zijn. Ook dat kan je zelf doen, afhankelijk van de grootte. Zeker bij grote terreinoppervlaktes zal je speciale machines nodig hebben. Anders is de klus moeilijk te klaren. Veel hangt af welk budget je aan nieuwe kunstgras wil besteden.