Als je last van slaapproblemen hebt kan dit grote gevolgen hebben op je fysieke én mentale gezondheid. Helaas hebben steeds meer mensen hier last van. Veel van deze mensen hebben hier langdurig last van, wat de gevolgen nog groter maken. Met de juiste tips kun je je slaapproblemen minder maken of zelfs oplossen. Lees snel verder.
Onderzoek de soort slaapproblemen
De eerste stap naar een oplossing is om te onderzoeken wat voor soort slaapproblemen je hebt. Er zijn namelijk verschillende soorten slaapproblemen. Ook kan je problemen hebben met inslapen of juist met doorslapen. Problemen met inslapen houdt in dat je lastig in slaap valt. Doorslaapproblemen houdt in dat je problemen hebt om een lange tijd achter elkaar te slapen. Je wordt dan regelmatig wakker. Je kunt ook een combinatie van beide hebben. Voorbeelden van slaapstoornissen zijn onder andere rusteloze benen (RLS), ongewoon gewoon gedrag tijdens het slapen (parasomnie), slapeloosheid (insomnie), slaapapneu en slaperigheid overdag (hypersomnie). Pas als je weet waar je last van hebt kun je aan de slag met een oplossing. Vind je het lastig om het zelf te bepalen? Ga dan naar een arts voor een diagnose. Je diagnose is sowieso pas officieel als een arts de diagnose heeft gesteld.
Onderzoek de oorzaak
Vervolgens ga je aan de slag met het onderzoeken van de oorzaak. Bij rusteloze benen (RLS) is er bijvoorbeeld sprake van een fysieke oorzaak. Het lukt niet om je benen stil te houden, waardoor je wakker wordt. Ook bij slaapapneu is er een fysieke oorzaak. Hierdoor adem je niet voldoende tijdens het slapen, waardoor je wakker wordt. Vaak is de echte oorzaak een onderliggend probleem. Bij slaapapneu is ernstig overgewicht vaak de oorzaak. Dit zijn twee voorbeelden van fysieke oorzaken. De meeste oorzaken zijn echter psychisch. Mensen piekeren bijvoorbeeld te veel, hebben te veel stress of hebben last van trauma’s. Als bij jou het probleem psychisch is kan het helpen om met een therapeut de oorzaak te onderzoeken.
Kies de juiste behandeling
Pas als je de oorzaak weet kun je de juiste behandeling kiezen. Niet voor iedereen werkt namelijk dezelfde behandeling. Welke behandeling het beste werkt hangt veel af van de oorzaak en het probleem. Als bijvoorbeeld de slaapproblemen komen door trauma’s moeten de trauma’s eerst worden verwerkt. Als de slaapproblemen komen door de slaapapneu kan het helpen om af te vallen. Als de slaapproblemen komen door piekeren kan cognitieve gedragstherapie helpen. Deze behandelingen kunnen echter lange tijd duren. Je bent namelijk niet op de ene dag je trauma’s of overtollige kilo’s kwijt. In de tussentijd kunnen natuurlijke slaapmiddelen helpen om je slaapkwaliteit te verbeteren.
Een andere veelvoorkomende oorzaak van slaapproblemen is het missen van een ritme. Mensen die bijvoorbeeld afwisselend dag- en nachtdiensten hebben leiden vaak aan slaapproblemen.