Full Width Featured Image With Sidebar
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Ervaringen met de Mirena spiraal (en bijwerkingen)

Veel van ons zoeken naar een betrouwbare, langdurige oplossing voor anticonceptie. Als je regelmatig je pil vergeet of last hebt van de effecten ervan kijk je al snel naar alternatieven Zeker de laatste jaren worden vrouwen bewuster van de werking van de pil en kiezen er steeds meer voor een spiraal. Vandaag gaan we kijken naar de ervaringen met de Mirena spiraal.

Wat is de Mirena Spiraal?

De Mirena spiraal is een kleine, T-vormige hormoonspiraal die in de baarmoeder wordt geplaatst door een professional. Het bevat het hormoon levonorgestrel en biedt tot zes jaar bescherming tegen zwangerschap. 

De spiraal werkt door het verdikken van baarmoederhalsslijm, het voorkomen van sperma-overleving, het onderdrukken van eisprong en het dunner maken van het baarmoederslijmvlies. Met een effectiviteit van 99% tegen zwangerschap is het een van de meest betrouwbare opties.

De spiraal kost ongeveer €150. Dit is vrij hoog, zeker omdat het niet altijd wordt vergoed door je zorgverzekering. Wij raden aan om dit eerst te checken zodat je zeker weet of de kosten worden vergoed.

Dat het werkt is geen onderwerp van discussie. Wij zijn vooral geïnteresseerd in hoe vrouwen die het hebben gebruikt dit hebben ervaren.

foto spiraaltje

Mirena Spiraal Ervaringen

Op het internet zijn nog veel meer ervaringen te vinden. Het is goed om te vermelden dat deze overwegend positief zijn (ongeveer 2/3e van de vrouwen die deze gebruiken). Om je echter een goed beeld te geven hebben we een aantal opvallende 'reviews' uitgelicht. 

Anouk, 25 jaar
"Ik ben gemengd over de Mirena. Aan de ene kant is het super dat ik niet meer aan de pil hoef te denken. Het plaatsen was even een dingetje, maar goed te doen. In het eerste jaar had ik last van acne en hoofdpijn, wat ik nooit eerder zo had ervaren. Gelukkig nam dit na een paar maanden af, en nu, na vier jaar met de Mirena, kan ik zeggen dat ik tevreden ben. Het gemak en de betrouwbaarheid zijn geweldig, maar die eerste maanden waren best lastig."

Lotte, 28 jaar
"Ik heb de Mirena spiraal nu twee jaar en ben er super tevreden mee! Het plaatsen was even ongemakkelijk, maar daarna nauwelijks bijwerkingen. Geen menstruatie meer en ik voel me stukken beter dan toen ik de pil gebruikte."

Kimberley, 28 jaar
"Topkeuze! Vooral omdat ik mijn menstruaties nu amper merk. Ook het feit dat ik er vijf jaar niet naar om hoef te kijken, is een enorme plus. Inmiddels is het ruim 5 maanden geleden dat de spiraal bij mij geplaatst is"

Iris, 46 jaar
"Ik heb de Mirena nu ruim drie jaar, en het valt samen met mijn overgangsperiode. Het plaatsen was eenvoudig en vrijwel pijnloos. Wat ik merkte, is dat mijn menstruaties veel minder hevig zijn geworden, wat een zegen is tijdens de overgang. Echter, het is soms lastig te bepalen of bepaalde symptomen door de overgang of door de Mirena komen. Ik heb met mijn arts overlegd om de spiraal iets langer dan vijf jaar te laten zitten, gezien mijn leeftijd. Dit om te voorkomen dat de menstruaties weer op gang komen na het verwijderen. Het geeft me een zekere mate van rust, wetende dat ik me geen zorgen hoef te maken over zwangerschap tijdens deze veranderende fase in mijn leven."

Sammy, 31 jaar
"Eerlijk? De Mirena was niets voor mij. Ik kreeg last van stemmingswisselingen en mijn libido nam af. Na een jaar heb ik besloten het te laten verwijderen."

Welke bijwerkingen kun je verwachten?

Net als alle anticonceptiemethoden heeft ook de Mirena spiraal bijwerkingen die je kunt ervaren. De meest voorkomende klachten zijn veranderingen in menstruatiepatronen, hoofdpijn en buikpijn. De genoemde bijwerkingen treden op bij iets meer dan 10% van de gebruikers.

Bijwerkingen die ook worden gemeld maar minder vaak voorkomen zijn gewichtstoename, stemmingswisselingen, verminderde libido, migraine en acne voor. In zeldzame gevallen kunnen ernstigere problemen zoals eileiderontsteking of leverproblemen optreden. Ook zijn er gevallen  bekend waarbij de Mirena spiraal leidt tot vaginale infecties voorkomen maar dit is erg zeldzaam. 

Het is belangrijk om bij twijfel of ernstige bijwerkingen altijd een arts te raadplegen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook