Als je een dakbedekkingsproject hebt, kan Ethyleen Polypropyleen Dieen Monomeer (EPDM) de perfecte oplossing voor jou zijn. Dit materiaal is minimaal 25 en soms wel 50 jaar bestand tegen wind, regen, zon en andere elementen. Het is snel en eenvoudig te plaatsen en vergt na plaatsing zeer weinig onderhoud.
Lees in deze blog meer over deze kosteneffectieve, efficiënte dakbedekkingsoptie.
EPDM-dakbedekking
Ethyleen Polypropyleen Diene Monomeer is een soort synthetisch rubber dat voornamelijk is gemaakt van ethyleen en propyleen. Deze zijn afgeleid van olie en aardgas. Het materiaal is ongelooflijk veelzijdig, met meerdere toepassingen. Waaronder isolerende afdichtingen voor vriezer- en koelkastdeuren, afdichtingen op verschillende delen van auto’s, luidsprekerconusranden en zelfs warmtecollectoren voor zonnepanelen.
Bij daktrimmen is EPDM vooral geschikt voor platte daken en is het populair in industriële en commerciële omgevingen. Vergeleken met vilt is het makkelijker aan te brengen en niet veel duurder. Dakbedekking van glasversterkte kunststof (GVK) is ook lastiger aan te brengen en duurder. Vaak kiezen woningeigenaren voor EPDM, dat mooi is en zorgt voor een fraaie afwerking van projecten.
Naast het vermogen van EPDM om extreme weersomstandigheden te weerstaan en weinig onderhoud te vereisen, is het scheurvast. Het beschikt daarnaast ook over goede isolatie-eigenschappen. Al deze factoren dragen bij aan de lange levensduur van het rubber en maken het een ideale optie voor vrijwel elk dak. Dat het relatief eenvoudig te installeren is, maakt dat het aantrekkelijk is.
Aan de slag met EPDM
Als je eenmaal hebt besloten dat EPDM het juiste dakbedekkingsmateriaal voor je is, dan kun je aan de slag. De exacte kosten van jouw rubber zijn afhankelijk van het type dak en de totale oppervlakte van jouw specifieke dak. Als je bijvoorbeeld een geheel dak bedekt, moet je waarschijnlijk meer epdm kopen.
Je moet niet alleen de dakbedekking aanschaffen, maar ook alle andere materialen die je nodig hebt. Dit geldt ook voor het dakdekhout dat je gaat gebruiken: het is erg belangrijk om het juiste type te kiezen. Wanneer je een dak uit één stuk monteert, moet je het meestal op zijn plaats lijmen. Dus multiplex of OSB-plaat van sterlingzilver zijn hier de beste keuze voor de basis.
Jouw oppervlak voorbereiden
Voordat je jouw nieuw aangeschafte EPDM gaat leggen, dien je nog het een en ander te doen. Je moet ervoor zorgen dat de ondergrond waarop je deze gaat leggen stofvrij, schoon en volledig droog is. Stofdeeltjes kunnen ervoor zorgen dat de lijm niet goed hecht, waardoor er belletjes in het eindresultaat kunnen ontstaan.
Bovendien kan bitumen het rubbermembraan beschadigen. Er kan restvocht onder het rubber vast komen te zitten en een negatieve invloed hebben op de levensduur en prestaties. Bezuinig daarom niet op de voorbereiding van jouw oppervlak.
Je hoeft niet veel aan EPDM-dakonderhoud te doen. Maar je moet het wel schoon houden en regelmatig inspecties uitvoeren om het in topconditie te houden.