Full Width Featured Image With Sidebar
 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Hoe vaak mag je onder de zonnebank (per huidtype)?

Wij, als liefhebbers van een mooie, gezonde huid, weten dat een bezoekje aan de zonnebank ons die gewilde gouden gloed kan geven. Maar hoe vaak onder de zonnebank is veilig? En hoe bescherm je je huid optimaal? In dit artikel delen we belangrijke tips die elke vrouw moet weten.

Hoe vaak mag je onder de zonnebank?

De frequentie van zonnebankbezoekjes hangt sterk af van je huidtype. Onze huid reageert namelijk verschillend op UV-straling.

 • Huidtype 1: Zeer lichte huid, verbrandt snel en wordt niet bruin. Advies: vermijd de zonnebank.
 • Huidtype 2: Lichte huid, verbrandt snel, wordt langzaam bruin. Maximaal 20 keer per jaar.
 • Huidtype 3: Gemiddelde huid, soms een lichte verbranding, wordt geleidelijk bruin. Tot 30 keer per jaar.
 • Huidtype 4: Donkere huid, verbrandt zelden, wordt snel bruin. Tot 40 keer per jaar.

Het is essentieel om je huidtype te kennen en hier je bezoekjes op aan te passen.

Hoeveel tijd moet er tussen je zonnebankbezoekjes zitten?

Geef je huid tussen de sessies door minstens 48 uur rust. Dit geeft je huid de kans om te herstellen en de kleur zich te laten ontwikkelen.

Waarom 48 uur?

DNA Herstel: Na blootstelling aan UV-licht heeft je huid tijd nodig om eventuele schade aan het DNA van de huidcellen te herstellen. Dit vermindert het risico op blijvende schade en huidkanker.

Melanineproductie: UV-straling stimuleert de productie van melanine, het pigment dat je huid beschermt tegen de zon en je een bruinere teint geeft. Het duurt ongeveer 48 uur voordat dit proces voltooid is en je de volledige kleurontwikkeling ziet.

Huidvernieuwing: Regelmatige blootstelling aan UV-licht kan de huid uitdrogen en schilferen veroorzaken. Door je huid de tijd te geven om zich te herstellen en te vernieuwen, behoud je een gezonde, gehydrateerde huid.

zonnebank veilig

De juiste bescherming

Bescherming is cruciaal bij het gebruik van de zonnebank.

 • Crèmes zonder bronzer: Hydrateren de huid en helpen tegen uitdroging zonder extra kleur toe te voegen.
 • Crèmes met bronzer: Bieden dezelfde hydratatie en bevatten ingrediënten die de bruining versnellen.

Let op: kies een product dat bij je huidtype past en breng het gelijkmatig aan voor een egaal resultaat. Vaak kan de meneer of mevrouw achter de balie je goed adviseren over welke crème goed bij jouw huid past.

Zelf hebben we ook een artikel geschreven over de beste zonnebrandcreme.

Is een zonnebank slecht voor je?

Hoewel de zonnebank een prachtige bruine teint kan geven, is het belangrijk om de risico’s niet te negeren. Overmatig gebruik kan leiden tot huidveroudering en een verhoogd risico op huidkanker. Gebruik de zonnebank met mate en luister goed naar je huid.

Een schema voor het opbouwen van zonnebankbezoekjes

Begin altijd met de laagste intensiteit en kortste tijd, vooral als je een lichter huidtype hebt. Bouw het langzaam op, afhankelijk van hoe je huid reageert. Een voorbeeldschema voor een beginner:

 • Week 1: Eén keer, maximaal 8 minuten
 • Week 2: Twee keer, maximaal 10 minuten per keer
 • Week 3: Handhaaf twee keer, verhoog naar 10 tot maximaal 18 minuten

Pas dit schema aan op basis van je ervaring en huidreactie. En vergeet niet: hydratatie is de sleutel tot een gezonde, stralende huid, zowel voor als na het zonnebanken. Onthoud dat opbouwen echt heel belangrijk is, zeker als het je eerste keer onder de zonnebank is!


Door slim en verantwoord om te gaan met zonnebankbezoekjes, kun je genieten van een mooie bruine kleur zonder je huid te schaden. Ken je huidtype, bescherm je huid goed, en bouw het gebruik langzaam op. Zo houden we onze huid gezond en stralend, het hele jaar door!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook