Motorkleding is ongetwijfeld het belangrijkste onderdeel van de uitrusting voor motorfanaten. Naast de beschermende helm is motorkleding het beveiligingsmiddel bij uitstek. Een motorpak moet vooral goed zitten. Naast veiligheid die een centrale plaats inneemt, moet motorkleding ervoor zorgen dat je een comfortabel gevoel op de motor hebt. Met de aanschaf van een motorpak mag je niet te lichtzinnig te werk gaan. Neem voldoende de tijd om de verschillende motoroutfits uit te testen en laat je hierbij met de nodige vakkennis assisteren. De drie belangrijkste aandachtspunten bij de aankoop van motorkleding even in de schijnwerpers gezet met deze praktische tips.
Tip 1: Beschermingselementen moeten op de juiste plaats zitten
Superbelangrijk is dat motorkleding je voldoende beschermt bij eventuele ongelukken. Het motorpakmateriaal moet vooral bestand zijn tegen mogelijke schuiftoestanden en de daarmee gepaard gaande schaafletsels voorkomen. Om die reden wordt motorkleding tegenwoordig vervaardigd van leer. Leren pakken zijn door de bank genomen bestand tegen schaafwonden. Het is niet alleen slijtvast, maar ook wrijvings- en scheurbestendig. In theorie zou je in een leren motorpak een crash het beste moeten doorstaan. De meeste motorrijders maken wel eens de fout tijdens tropische zomertemperaturen het motorpak links te laten liggen. Een goede raad: ongeacht de broeierige temperaturen, blijft het in alle omstandigheden belangrijk beschermende kleding te dragen, samen met de helm, laarzen en handschoenen.
Tip 2: Zorg dat het motorpak waterdicht is
In de meeste gevallen wordt motorkleding vervaardigd uit rundleer. Maar de dag van vandaag heb je de mogelijkheid om te kiezen voor het lichtere kangoeroeleer. Hou rekening dat je bij leren motorkledij geen modale kleren kunt aantrekken. Bij regenweer heb je dus wel degelijk een regenpak nodig. Een pak is immers niet altijd waterdicht. Gelukkig is relatief goedkope (gecoate) kleding wel waterdicht. Net zoals motorpakken die bestaan uit kunststof. Kunststoffen motorkleding wordt vaak gebruikt voor regenbroeken, regenoveralls, overhandschoenen en overlaarzen. Het grote pluspunt van kunststoffen regenkleding is dat het op een eenvoudige manier tot een klein pakje kan worden opgevouwen.
Tip 3: Motorpakken met ventilatie
Omdat leer van nature uit een grondstof is dat nauwelijks ademt, zijn er momenteel motorpakken op de markt met ventilatie. Het leer is dan op bepaalde plekken geperforeerd ter hoogte van de armen, bovenbenen en borst. Hierdoor blaast de wind door het motorpak en zorgt voor de nodige koeling. Het is ook belangrijk dat je onder het leren motorpak speciale onderkleding draagt die transpiratie en zweetdruppels niet opneemt, maar naar buiten verplaatst. Hierdoor wordt voorkomen dat je huid aan je leren broek gaat plakken en kleven. Zo beweeg je gemakkelijker en kan je tijdens de zomermaanden je broek makkelijk uit- en aantrekken. Nog een kleine hint: als je motorkledij past, doe je er het beste aan om even plaats te nemen op de motor. Om te ondervinden of alles goed en de bescherming op de juiste plaats zit. Check nauwkeurig na of alle protectoren met een CE-certificaat zijn goedgekeurd.