Hoe kies je je baby- en kinderkleding uit?
Op het gebied van babykleding en kinderkleding is het aanbod overweldigend. Er is zoveel te krijgen dat het best een klus is om hier het overzicht in te bewaren. Hoe zorg je ervoor dat je altijd genoeg schone, warme en leuke kleding voor je kind in de kast hebt liggen, zonder ten onder te gaan in bergen spullen? Dat laatste is tenslotte niet goed voor het milieu, je portemonnee of de rust in je hoofd.
In dit artikel reik ik je een paar strategieën aan, waarmee je met een minimum aan inspanning zorgt voor die kledingkast waar je altijd datgene uit tovert wat je kindje op dat moment nodig heeft. Lees lekker mee.
Gewone kinderkleding
Natuurlijk verschillen zowel baby’s als kinderen in hoe snel kleding vies wordt: een baby die vaak spuugt, heeft wat meer spullen nodig en een buitenkind dat graag met water en modder speelt óók. Daarom is het handig om genoeg babykleding te hebben. Toch zijn vijf tot tien sets voor elk kind ruim voldoende, ervan uitgaande dat je minimaal twee keer per week wast. Een set bestaat uit een broek of rokje met maillot/legging, een T-shirt of longesleeve met vest, of een warme trui. Daarnaast is het handig om twee jassen voor elk seizoen te hebben en twee paar schoenen. Vergeet ook niet om voor twee pyjama’s, zeven à tien sets ondergoed en voldoende sokken te zorgen.
Bijzondere gelegenheden
Een feestelijke set voor bijzondere gelegenheden is slim voor in de kast, bij voorkeur met de bijbehorende accessoires (haarband, glitterpanty, vlinderdasje etc.) in een zakje dat je erbij hangt. Er is dan ook veel variatie op het gebied van kinderkleding. Denk ook aan kleding en schoeisel voor bepaalde weersomstandigheden en activiteiten: zwemkleding (inclusief zwembandjes en poncho), regenpak en laarzen, gymkleding en winterkleding (zoals thermo-ondergoed, handschoenen, sjaal, muts, skibroek en snowboots). Zodra je kinderen naar school gaan, is een ‘feestdag-doos’ handig. Vaak mogen ze op de basisschool verkleed komen op Koningsdag en met het Kerstdiner. Je zult jezelf dankbaar zijn als je dan een doos met grappige brillen, diadeems en een Nederlandse vlag-schminkkrijtje in de kast hebt staan!
Het uitkiezen van de kleding
Het is aan te raden om voor je kind een kleurenschema aan te houden. Bepaal welke kleuren haar of hem het mooiste staan en welke kleurencombinaties goed passen. Koop vervolgens alleen kleding in die kleuren, zodat je alles met alles kunt combineren (ook erg fijn als je kind zijn eigen kleding ’s ochtends wil gaan uitkiezen).
Koop daarnaast alleen sets, zodat je geen ‘losse’ kledingstukken krijgt die op de plank blijven liggen omdat je niks hebt om het mee te combineren. En aarzel niet om lievelingskleding in tweevoud aan te schaffen.
Voor baby’s zijn setjes van zachte materialen in neutrale kleuren het bruikbaarst. Die zitten lekker, zijn makkelijk aan te trekken en kunnen ook nog voor andere kinderen gebruikt worden. Omdat babykleding maar zo kort gedragen wordt, kun je die ook bij uitstek prima tweedehands kopen.
Veel plezier met het vullen van de kinderkleding kast!