Er zijn veel verschillende mogelijkheden om energiezuinig(er) te leven. Dat hoeven niet altijd de grootste veranderingen te zijn. Je hoeft ook niet in een te koud of oncomfortabel huis te leven. Het zijn vaak de kleine dingen die al een heel groot effect hebben op de energierekening. Hoe klein de verandering ook lijkt, al die kleine beetjes worden uiteindelijk iets heel groots.
Ben jij ook enorm geschrokken van je energierekening en wil je er het komende jaar alles aan doen om minder energie te verbruiken? Maar heb je stiekem geen idee hoe je dit aan moet pakken? Met behulp van de volgende drie tips helpen we je alvast op weg.
1. Ramen beter isoleren
Veel warmte verdwijnt letterlijk uit het raam. Niet omdat je de hele dag met de ramen open zit, maar omdat hier gewoon heel veel tocht doorheen komt. Ga maar eens op een koude dag bij een groot raampartij staan. Grote kans dat je de tocht dan vanzelf langs je benen voelt trekken. Gelukkig is dit relatief eenvoudig op te lossen door de ramen beter te isoleren. Denk hierbij met name aan nieuw glaswerk en eventueel nieuwe kunststof kozijnen, maar ook aan goede raambekleding. Op die manier blijft de warmte in huis voortaan gewoon lekker binnen. Je stookt minder, je geniet van meer comfort en ziet de energierekening ondertussen omlaag gaan.
2. Gebruik slimme stekkerdozen
Sluipverbruik is een veelvoorkomende oorzaak van een te hoge elektriciteitsrekening. Meestal wordt dit veroorzaakt door apparaten die ook op stand-by energie blijven verbruiken. Mensen hebben niet het idee dat ze daadwerkelijk zoveel elektriciteit verbruiken en ondertussen is dit eigenlijk de gehele dag het geval. Je kunt dit sluipverbruik voorkomen door van elk apparaat altijd de stekker te verwijderen of het apparaat volledig uit te schakelen. Maar grote kans dat je dit vergeet.
Een betere optie is om voor zogenaamde slimme stekkerdozen te kiezen. Deze schakelen de gekoppelde apparaten automatisch uit als deze niet meer worden gebruikt. Zo bespaar je toch al snel enkele euro’s per maand.
3. Douche minder warm en lang
Ben jij iemand die zo een half uur onder een hete douche kan staan? Dan zal je nu ook merken dat dit groot effect heeft op de energierekening. Het verwarmen van water kost nou eenmaal veel energie. Daarom loont het zeker als je je douchetijd wat inkort en de temperatuur ook wat lager zet. Gemiddeld doucht men ongeveer tien minuten. Als je voor vijf minuten gaat, bespaar je enorm veel water én energie.
Vind je het lastig om jezelf eraan te herinneren? Of volgt de rest van het gezin deze bespaartip minder goed op? Plaats dan een douchewekker in de badkamer. Zo weet je precies hoe lang je nog onder de douche kunt staan en is het voor iedereen duidelijk wanneer de kraan uit moet. Ook heel handig voor jongere kinderen.