Full Width Featured Image With Sidebar
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat is het verschil tussen Yoga & Pilates?

Yoga en pilates, voor veel mensen lijkt dat bijna hetzelfde. Het is allebei een vorm van sport waarbij je bezig gaat met jouw lichaam en verschillende poses aan moet nemen. Maar er is wel degelijk een verschil tussen yoga en pilates. Zo heb je heel veel verschillende varianten van beide soorten maar zit daar ook weer enorm veel verschil tussen. Wil je weten wat het verschil tussen yoga en pilates is? Lees dan vooral even verder!


Afkomst

Yoga is al eeuwenoud en pilates is eigenlijk nog vrij nieuw. Zo is yoga zo’n 4000 jaar geleden ontstaan in India, waarbij ze op zoek gingen naar de verbinding met de natuur en de balans tussen lichaam en geest. Hierdoor gingen ze mediteren en zagen ze dat dieren verschillende houdingen aannamen. Deze houdingen zijn ze na gaan bootsen en ze kwamen er achter dat ze daardoor sterker en fitter werden. De namen van de yoga poses hebben vaak veel te maken met de afkomst, zo heb je de Dog, Cobra maar ook de Down facing dog. Alle poses zijn gecombineerd met meditatie en zijn gefocust op de balans tussen lichaam en geest.

Pilates is pas later ontwikkeld en hierbij wordt vooral gelet op de ademhaling, leefstijl en houding van de mens. Dit is namelijk de basis van de gezondheid van de mens en daar moet je goed op letten. Hierbij wordt vooral gelet op het verbeteren van een aantal aspecten, denk aan houding, balans, kracht en ademhaling.  Ook wordt er gelet op flexibiliteit en coördinatie, die door middel van fysieke oefeningen worden bevorderd. Bij pilates wordt vooral gefocust op de juiste uitvoering van de oefening.

Hoger bewustzijn

Allebei de varianten zijn uiteindelijk gebaseerd op de connectie van je lichaam met je geest, maar bij yoga ligt deze focus er net iets meer op dan bij pilates. Bij yoga is het het doel om stabieler te worden en hier meer rust in te vinden en dit is dan ook terug te zien in de afkomst. Hier werd echt gekeken naar een hoger bewustzijn. Bij pilates daarentegen is het ontwikkeld als onderdeel van een revalidatieprogramma voor soldaten. De nadruk ligt daarom ook meer op de fysieke activiteit. Je hebt binnen yoga zelf wel veel verschillende varianten, waarbij de een meer op spiritualiteit gebaseerd is dan de ander.

Give it a try!

Nu je weet wat de grootste verschillen tussen de twee zijn, kan je er natuurlijk voor kiezen om er maar eentje uit te proberen. Slim is het echter wel om eens te kijken welke van de twee iets voor je is. Dit doe je door het allebei eens te proberen. Je kan namelijk in het begin zelf denken dat die spiritualiteit niks voor je is, maar wellicht vind je het wel fantastisch tijdens yoga.

Het is natuurlijk altijd goed om in beweging te blijven en pilates of yoga kan dé ultieme manier voor jou zijn. Zo kan je online op YouTube bijvoorbeeld een lesje opzoeken en meedoen, maar kan je ook voor een proefles bij een sportschool gaan. Er zijn ook genoeg mogelijkheden bij bepaalde sportscholen waarbij ze juist alleen pilates of yoga geven, hier ligt vaak de focus wel iets meer op meditatie en persoonlijke ontwikkeling. Doe wat jij fijn vindt en onthoud dat het niet moeilijk hoeft te zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Andere bekeken ook

Stop met werken met je handen, tijd voor wat speeltjes!

Bekijken