Het is waarschijnlijk iets waar je niet echt bij stil staat: een uitvaartverzekering. Toch kan het slim zijn om tijdig een goede uitvaartverzekering af te sluiten. Dit bespaart je geliefde en familie namelijk een hoop tijd en moeite.
In dit artikel gaan we dieper in op uitvaartverzekeringen. Zo leggen we je uit wat een uitvaartverzekering precies is en welke typen uitvaartverzekering er zijn. Ook geven we je enkele tips bij het afsluiten van een uitvaartverzekering.
Wat is een uitvaartverzekering?
Als je nog jong bent, staat je er niet vaak bij stil. Het zijn open deuren, maar we gaan allemaal een keer dood en een ongeluk zit in een klein hoekje.
Een uitvaartverzekering, ook wel begrafenisverzekering genoemd, dekt (deels) de kosten van een begrafenis of crematie, en keert altijd uit. Hij geldt voor heel het leven. Dat geldt niet voor een ongevallenverzekering noch een overlijdensrisicoverzekering.
Een overlijdensrisicoverzekering ga je aan voor een vastgestelde periode. Als je een begrafenisverzekering afsluit, dan zijn in ieder geval een deel van de kosten van de uitvaart daardoor gedekt. Dan hoeven nabestaanden niet het volledig bedrag te betalen. Dat geldt ook als er voldoende geld op de bank staat, want dat wordt nog weleens geblokkeerd.
Typen uitvaartverzekeringen
We onderscheiden de volgende typen uitvaartverzekeringen, afhankelijk van wat de dekking is:
- Naturaverzekering
Dit is een combinatie van producten en diensten. Vaak gaat dat samen met een bedrag dat vrij is te besteden. Bij een naturaverzekering kan een uitvaartondernemer worden ingeschakeld door de verzekeringsmaatschappij. Je kunt wel een andere ondernemer nemen, maar dat is onvoordelig. - Kapitaalverzekering
De verzekeraar keert het verzekerde bedrag uit en dat geld kan alleen aan de uitvaart worden besteed. Men kan ervoor kiezen de verzekeraar de uitvaartverzorger te laten regelen of dat zelf te doen. - Sommenpolis
Er komt een vast bedrag beschikbaar. Dat kan door de nabestaanden vrij worden besteed en dus niet per se aan de uitvaart.
Tips bij het uitkiezen van een uitvaartverzekering
We noemen hier drie aandachtpunten / aanbevelingen:
- Als je een checklist maakt van alles wat bij jouw begrafenis moet horen, dan krijg je een idee over de kosten daarvan. De ene persoon is de andere niet. Het kan zijn dat je een sobere begrafenis wilt met weinig genodigden of juist een heel uitbundige begrafenis met veel aanwezigen. Wil je bijvoorbeeld dat er rijmgedichten worden voorgelezen. Of wil je een dankwoord of andere boodschap laten uitspreken, leg dit dan op tijd vast
- In de vorige paragraaf zijn de soorten uitvaartverzekeringen genoemd. Door je checklist heb je een idee wat jouw begrafenis zou kunnen gaan kosten. Maak een vergelijking tussen de soorten en bepaal welke het beste past bij je. Ga na wat diverse verzekeraars bieden en wat de kosten zijn.
- Vindt er indexering van de premie plaats. Dat betekent dat de premie regelmatig wordt opgehoogd om de stijgende kosten van een uitvaart te compenseren. Je hebt een checklist gemaakt en berekend wat de kosten van jouw begrafenis ongeveer zijn. Maar op het moment dat er een beroep op de verzekering wordt gedaan, moeten er diverse onderdelen van de checklist worden doorgestreept, want er is niet genoeg geld voor.
Wat is de beste uitvaartverzekering?
Kijkend naar de beoordelingen van uitvaartverzekeraars op de websites van zichzelf komt er niet echt een verzekeraar naar voren. Los daarvan is dat ook niet de meest betrouwbare manier van beoordelingen geven.
Wat de beste is, dat is écht afhankelijk van het type polis dat bij je past, je leeftijd en daarbij behorende premie. Uit de berekeningen welke wij hebben gedaan bij DELA en Monuta is dit om het even. PC Uitvaart is wel beduidend duurder, zij bieden echter altijd een uitkering als geldbedrag.
Bron over de uitvaartverzekering: zorgvergelijker.online